Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mind a 17 településen Vécsey László nyerte a voksolást

2018-04-09 14:16:07

Szinte bizonyosra vehető, hogy a Fidesz-KDNP jelöltje, Vécsey László nyerte a választást a Pest megye 6. számú, gödöllői központú országgyűlési egyéni választókerületben. Az ördög, szokták mondani, a részletekben rejlik, ezért – az elemzés teljességének igénye nélkül – megnéztük, mit mutatnak a számok, ha úgy tetszik: mi vezetett Vécsey László fölényesnek mondható győzelméhez?

• A választókerület 93 szavazóköréből 92-nek ismertek az adatai (a gödöllői 23-as szavazókör fogadja az átjelentkezéssel és a külföldön szavazók voksait). Ebből 88-at nyert meg Vécsey László, aki a választókerület összes településén (17) felülmúlta riválisait.

• A gödöllői polgármester, Gémesi György támogatását is élvező Lengyel Szilvia négy, kizárólag gödöllői szavazókörben (5-ös, 8-as, 24-es és 26-os) diadalmaskodott, a többi 23-ban Vécsey László vitte el a pálmát. Ez arra enged következtetni, hogy az önkormányzati választáson sikeres lokálpatrióta klubos képviselők támogatói nem kellő mértékben „fogadták be” Lengyel Szilviát.

• Lengyel Szilvia (LMP) egyértelműen a gödöllői szavazóknak köszönheti összetettbeli második helyét, hiszen a központi településen 3.610 vokssal múlta felül Víg Jánost, a Jobbik jelöltjét, miközben csupán 1.205 szavazattal maradt el Vécsey László teljesítményétől.

• Ebben a körzetben négyötöd arányban megdőlt az a nézet, miszerint: a baloldali pártok a városokban erősebbek. A választókerület öt városából – Gödöllő kivételével – négyben (Aszód, Isaszeg, Kerepes, Kistarcsa) nem történt meg, hogy akár az LMP, akár az MSZP-Párbeszéd jelöltje a második helyen végezzen, ez a pozíció ezeken a helyeken a Jobbikos jelöltnek jutott. Ettől függetlenül az LMP-s jelölt lett a „legvárosiasabb” ellenzéki kandidáló, miután az öt teleülésen bő 3.000 szavazattal többet gyűjtött, mint Jobbikos vetélytársa.


• Az MSZP-Párbeszéd – végül vissza nem lépett – kistarcsai illetékességű jelöltje stabilan hozta a 4. helyet a szavazókörökben. Három esetet leszámítva: Versegen harmadikként zárt, Váckisújfalun holtversenyes 3. lett az LMP kandidálójával, a gödöllői 10-es szavazókörben (fővárosi szociális otthon) pedig a 2. pozíciót csípte meg.

• A 2014-es eredménykehez képest 2018-ban Vécsey László több mint 6.500 szavazattal kapott többet, és győzelmi rátája a négy évvel ezelőtti 43,06%-ról 46,3%-ra emelkedett. Népszerűbb lett a Jobbik is a választókerületben: 9.890 szavazatról 11.848 szavazatra nőtt a támogatása, miközben az arány 19,23%-ról 19,13%-ra redukálódott.

• Feltehetőleg sovány vigasz, de a négy évvel ezelőtti támogatottságához képest Lengyel Szilvia lépett a leginkább előre: a 3.223 szavazatból (6,27%) 14.002 lett (22,61%). Ezzel szemben az MSZP vezette baloldali együttműködés óriási mélyrepülést élt meg, hiszen a 2014-es 12.939 szavazatból (25,16%) most mindössze 4.576 voksra (7,39%) futotta.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online