Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Könyvnyomtatás: új utakon?

2017-05-23 08:34:29

Az elektronikus könyvek terjedésével és az olvasási szokások megváltozásával egyre kevesebb példányszámban nyomtatnak ki könyveket, ennek ellenére a kiadók több könyvet adnak ki. Az átalakuló könyvpiac válaszút elé kerül: a gazdaságos könyvnyomtatás érdekében új technológiára van szükség.

Sokféle könyv, kevés példányszámban
Az ünnepi könyvhét ismét ráirányítja a figyelmünket a könyvpiacra: hogyan állják a versenyt a könyvek a megjelenő új technológiákkal és változó olvasási szokásainkkal szemben? Van-e létjogosultsága a digitális technológiák korában a könyveknek? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel, ha a könyves szakma kihívásait szemléljük.
A statisztikák alapján jól látszik, hogy a kiadók egyre több könyvet adnak ki, ám azok egyre kisebb példányszámban jelennek meg évről-évre. Az utóbbi tíz évben mintegy harmadával esett vissza az egy címre jutó példányszám, ami meglehetősen drasztikus visszaesésnek számít. A könyvek kis példányszámban való előállítása ugyanakkor új kihívások elé állítja a könyves szakmát, amelynek a gazdaságos előállítás érdekében új utakat kell keresnie.

Az inkjet nyomtatásban a jövő?

Ahhoz, hogy a kis példányszámban előállított könyvek elegendő hasznot hozzanak a kiadóknak, technológiaváltásra van szükség a könyvpiacon. Ennek egyik lehetősége, hogy a könyvek nyomdai előállítási technológiáján változtatnak, és az ofszet-nyomtatás helyett inkjet technológiára állnak át a könyvnyomtatásban. Így a digitális nyomdák is gazdaságosan előállíthatnak könyveket, új szolgáltatásokkal gazdagíthatják repertoárjukat (bővítve ezzel a molino készítés, plakátnyomtatás, vagy épp autófóliázás sorát), ami hosszú távon biztosítja fennmaradásukat, ugyanakkor a könyvnyomtatás is fenntartható és gazdaságos maradhat. Az inkjetnyomtatást a nyomdák nem csupán a könyvnyomtatásra használhatják, hiszen ezzel a technológiával előállíthatók magazinok és különféle promóciós kiadványok is.
A nemzetközi kiadók közül egyre többen döntenek úgy, hogy könyveiket ezentúl digitális formában állítják elő, és központi előállítás helyett lokálisan gyártják le. Ezzel lerövidül a gyártási idő, csökkennek a költségek, főleg a raktározási és szállítási költségek drasztikus visszaesése miatt.


Az inkjet nyomtatás előnyei

A digitális nyomtatás előzőleg ismertetett előnyein túl az inkjet nyomtatásban további pozitív távlatok rejlenek. Lehetővé válik, például, hogy a könyvek személyre szabottan kerüljenek előállításra, és az ofszet nyomtatással ellentétben itt nincs szükség ofszet alnyomatok készítésére, ami további költségmegtakarítást eredményez. Az átfutási idő jelentősen lecsökken, mert az elkészült könyvek azonnal átvehetők, a nyomtatási sebesség rendkívül gyors, így csökkenthetők a könyvek kereskedelmi árai is, ami forgalomnövelést is eredményezhet.
Természetesen, ehhez szükség lehet az inkjet technológia jövőbeni fejlesztésére, hogy a nagyobb felbontást igénylő kiadványok előállítása ne menjen a gyorsaság rovására, ám a szakemberek már dolgoznak ennek a problémának a kiküszöbölésén, így ezzel a technikával valóban olcsó és gyors könyvelőállítás válik lehetővé a jövőben.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online