Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Helyi népszavazás: Gödöllő szigorúbb Budapestnél

2017-02-18 11:41:31

Népszavazást nem csak országosan lehet kezdeményezni és – ha úgy alakulnak a dolgok – kiírni, hanem helyi szinten is. Ennek ékes példája a Momentum Mozgalom által a 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonására tett népi kezdeményezés. A fővárosban érvényben lévő önkormányzati rendelet értelmében az ott választásra jogosultak legalább 10 százalékának érvényes, a megfogalmazott kérdést támogató aláírása szükséges a helyi népszavazás kiírásához.

Gödöllőn ennél „szigorúbb” feltételhez köti a 13 esztendővel ezelőtt megalkotott rendelet azt, hogy a településen lakó állampolgárok élhessenek alkotmányos, a helyi önkormányzás gyakorlásában közvetlen részvételt biztosító jogukkal. Városunkban a választójoggal rendelkező állampolgárok 20 százalékának egybehangzó akarata kell ahhoz, hogy helyi népszavazás lehessen.
A helyi népszavazás kezdeményezésére, majd az abban való részvételre a helyi önkormányzati választáson választójoggal rendelkező állampolgárok jogosultak. A 2014-es önkormányzati választás idején Gödöllőn 25.640 fő szerepelt a névjegyzékben, ami azt jelenti, hogy legalább 5.128 érvényes aláírást kell produkálnia annak, aki a demokráciagyakorlás effajta lehetőségére adja a fejét településünkön.

Fontos kritérium, hogy helyi népszavazás csak a képviselőtestület hatáskörébe tartozó kérdésekben lehetséges. Ez alól kivételt jelentenek a költségvetésről való döntések, a helyi adónemeket, illetőleg mértéküket megállapító rendeletek, a képviselőtestület hatáskörébe tartozó szervezeti-, működési- és személyi kérdések, valamint a képviselőtestület feloszlatásának kimondása.

Mindent egybevetve: nem könnyű feladat a helyi népszavazás kiírását Gödöllőn elérni. A képviselőtestület jelenlegi összetételi aránya miatt, adódhatna egy másik esély is, de az nagyon halvány sikerrel kecsegtet. Helyi népszavazást ugyanis a képviselők egynegyede is kezdeményezhet a polgármesternél. Ehhez négy városatya akarata kell. A lokálpatrióta klubosokkal szemben pont ennyien vannak „ellenzékben”. Csakhogy pártállását tekintve nem homogén a formáció (2 Fidesz-KDNP-s, 1-1 Jobbikos és MSZP-s). Más kérdés, hogy akkor sem lennének sokkal előbbre, ha megállapodnának, ugyanis ebben az esetben a kezdeményezésből nem következik automatikusan a helyi népszavazás kötelező kiírása. Csak akkor, ha a javaslatot a képviselőtestület többsége is támogatja. Innentől viszont az egész nem más, mint játék a számokkal…


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online