Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megszűnhet az önkormányzat tagsága a gödöllői kastélytársaságban

2016-10-19 17:15:20

Annak ellenére, hogy hivatalosan egyelőre nem erősítették meg a hírt, annyit megtudtunk, nem alaptalanok azok a szóbeszédek, miszerint: tárgyalások folynak az állami tulajdonban lévő gödöllői Grassalkovich-kastélyt működtető gazdasági társaságban a gödöllői önkormányzatot megillető tulajdoni hányad kiváltásáról. A részletekről (ellentételezéssel, vagy a nélkül?) nem sikerült konkrétumokat kiderítenünk, ám amennyiben a felek megegyeznek, a városvezetésnek nem lesz közvetlen beleszólása a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. mindennapi dolgaiba.
Állítólag a napokban taggyűlést tartanak az illetékesek, és az sem zárható ki, hogy a felmerült változásnak hatásköri következményei lesznek a társság menedzsmentjén belül.

A gödöllői kastélyt működtető gazdasági társaság múltjáról feltétlenül érdemes tudni, hogy azt 1994. június 27-én – mint kht. – alapították. Fő létrehozói a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium (44,33%), a Grassalkovich Kastély Alapítvány (26,98%), Gödöllő Város Önkormányzata, valamint a MaHill Mérnökiroda Kft. (0,01%) voltak. Jogi szempontból különlegessége a cégnek, hogy a tagok által az alapításkor jegyzett (használati jog, készpénz, apportként bevitt ingatlanok) tőkearányok időközben elváltak a szavazati arányoktól. A települési önkormányzatot az alapítás óta 28,68 százalékos szavazati jog illeti meg, amivel a legfontosabb, háromnegyedes többségű hozzájárulást igénylő döntési javaslatok érdemileg befolyásolhatók, ha úgy tetszik, elfogadásuk megakadályozható.

A 2009-től közhasznú nonprofit kft-ként működő társaság taggyűlésein a polgármester képviseli a gödöllői önkormányzatot. Bő két évtized alatt nagyon kevés volt az olyan eset, amikor a településvezető egy-egy kastélybeli döntés előtt kikérte a képviselőtestület tagjainak véleményét, mondván: a vonatozó jogszabályok szerint a polgármesteri tisztség ellátásával összefüggő általános képviseleti jog elegendő felhatalmazás a határozati javaslatok megítéléséhez, jóváhagyásához vagy elutasításához.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online