Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hol a leghosszabb a betegvárakozási idő?

2016-05-21 09:30:44

A Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség évek óta gyűjti tagjairól a betegek szakrendelői ellátásra való várakozás idejét. Mivel az elmúlt időszakban többször is téma volt, és egymástól eltérő információk hangzottak el a közéleti diskurzusokban, ezért a szövetség illetékese Pest megyei és országos adatokról is tájékoztatta hírportálunkat közleményében.

A járóbeteg szakellátásban évente mintegy 70 millió orvos-beteg találkozás történik, ami azt jelenti, hogy minden magyar állampolgár évente átlagosan hétszer igénybe veszi a járóbeteg szakellátást. Korántsem mindegy tehát, hogy ezen ellátási formához az érintett betegek mennyi várakozás idő után juthatnak hozzá.
Éppen ezért a Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség 2013 óta minden évben megvizsgálja egyes szakrendelőkben az ott vezetett betegfogadási listákon a betegek várható várakozási idejét. (A terminológia tisztázása végett: a műtétes szakmákban várólistákat, a szakrendelőkben betegfogadási listát vezetnek az egészségügyi szolgáltatók).

Hasonlóan az előző évekhez, idén a szövetség ismét elvégezte az adatbekérést, ahol az év január 15-én (most tehát 2016. január 15-éről van szó) az OEP-nek egyébként rendszeresen szolgáltatott betegfogadási lista várakozási idejét hasonlították össze a 2015 januárban leadott hasonló listában szereplő várakozási időkkel.
A 2016-os adatok 39 intézmény adatainak átlagát mutatják. Mivel az adatok nem minden évben mindig azonos intézményekből származnak, így hosszútávú, több évet átfogó statisztikai elemzésre nem alkalmasak, azonban az átlagok változása, azok abszolút értekei alapján valós képet kaphatunk a témában, illetve az orvosolandó problémákról.

Az adatokból látható, hogy a Gödöllőt is magában foglaló Pest megyében 2016 januárjában a járóbeteg szakellátásban az átlagos betegvárakozási idő szakmától függően 0 és 45 nap között mozog. Sebészeti szakrendelésre várakozás nélkül bejuthatunk, belgyógyászati, fül-orr-gége, nőgyógyászati rendelésre már 3-11 nap a várakozási idő, reumatológiai, szemészeti, neurológiai, ortopédiai szakrendelésre már átlagosan 15-19 nap a várakozási idő, ez megegyezik az országos átlaggal. Legrosszabb a helyzet az angiológiai és kardiológiai szakrendeléseken, ahol több mint 45 nap az átlagos várakozási idő.

A gödöllői egészségügyi helyzetről a nyilvánosság előtt legutóbb idén február 18-án esett szó az önkormányzat közmeghallgatásán.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online