Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Bűnügyileg a gödöllői régió a legkevésbé fertőzött Pest megyében

2016-03-16 10:15:13

Rendőrségi és tűzoltósági beszámoló elfogadása egyaránt szerepelt a gödöllői önkormányzat március 16-i ülésének napirendjén. Az előbbi dr. Bozsó Zoltán rendőr dandártábornok nevéhez fűződött, aki 2010 novembere óta irányítja a Gödöllői Rendőrkapitányság munkáját, az utóbbit pedig Pintér Mihály tűzoltó alezredes, a Gödöllői Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője tárta a képviselők elé. Mindketten a 2015. évi mutatókat ismertették.

A 27 település (8 város és 19 község) közrendjéért és közbiztonságáért felelős Gödöllői Rendőrkapitányság által felügyelt településeken 2015-ben 2.767 regisztrált – döntő többségében vagyon elleni – bűncselekmény történt (2014-ben 3.297). Tízezer lakosra vetítve 155 esetről beszélhetünk, amivel a közel 179 ezer lakost számláló gödöllői körzet Pest megyén belül a legkevésbé fertőzött régiót jelenti. Nyomozás eredményességi-mutatóban az elmúlt évben tíz százalékponttal javult a helyi kapitányság statisztikája, hiszen a 2014-es 38,5%-os ráta 2015-re 49,2%-ra emelkedett (a Pest megyei átlag 52,5%).

Gödöllőn 636 ismertté vált bűncselekményt követtek el tavaly (egy évvel korábban 706-ot), ezer főre leosztva, 19,44-et. Lopásból volt a legtöbb, számszerűen 323. Közterületen 122 alkalommal estek bűnbe a renitensek (egy évvel korábban 156 esetben). A kedvező változáshoz jelentős mértékben hozzájárult a néhány éve kiépített térfigyelő rendszer, aminek bővítése a statisztikai adatok további javulását eredményezheti.

A Gödöllői Rendőrkapitányság illetékességi területén a 2014. évi 201-ről 2015-ben 229-re emelkedett a sérüléses közlekedési balesetek száma. Jó hír viszont, hogy a halálos kimenetelű tragédiából fele annyi történt (5), mint egy évvel korábban.
Gödöllőn összesen 46 sérülést eredményező közlekedési balesethez riasztották a rendőröket. Szerencsére, haláloshoz tavaly sem, azonban 16 súlyos- és 30 könnyű sérüléses esetnél intézkedniük kellett a helyi zsaruknak. A szerencsétlenségeket előidéző legfőbb okok között továbbra is az elsőbbségadás elmulasztása, a gyorshajtás, valamint a kanyarodási szabályok megszegése említhető. A gödöllői régióban bekövetkezett 229 sérüléses balesetből 20 volt olyan (8,7%), aminél kiváltó ok volt az ittas vezetés.

Ami a bírságolást illeti, a Gödöllői Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya által működtetett traffipax-készülékek – a helyszíni- és a közigazgatási bírságokat együttvéve – közel 3,6 millió forintot termelt 2015-ben.
Érdekesnek tekinthető adalék, hogy a helyi kapitányság területéhez tartozó településeken a tavaly év végi adatok alapján 1.166 természetes személy 3.381 darab fegyverrel rendelkezett, és 4 jogi személy birtokában 81 fegyver volt.

Az együttműködésről szólva, Bozsó Zoltán (képen) kiemelte, hogy a – rendvédelmi egységnek otthont adó Petőfi Sándor utcai épület korszerűsítésének megvalósulásával néhány hónapja kedvezőbb körülményekkel rendelkező – Gödöllői Rendőrkapitányság vezetése kiemelt figyelmet fordít az önkormányzatokkal, a járási hivatalokkal, a helyi bíróság és ügyészség dolgozóival, valamint a társhatóságokkal, illetve a polgárőr egyesületekkel történő együttműködésre. Ebben a folyamatban Gödöllő jó példával szolgál, hiszen a közbiztonsági alapítvány közbeiktatásával az elmúlt két esztendőben két, a külterületi terepviszonyokon is jól használható gépjárművet kaptak támogatásként a zsaruk.
A lakosság biztonságérzetének fenntartása, esetleges javítása, illetve a közlekedési morál jobbítása érdekében akad még tennivaló. Ebben fontos szerep jut a bűn- és baleset-megelőzési tevékenységnek, valamint – többek között – az ellenőrzési tevékenység gyakorlati alkalmazásban is megnyilvánuló reformjának.

Több tűzeset, de kevesebb műszaki mentés adott munkát tavaly a gödöllői tűzoltóknak a város területén
A 2015. évre kitűzött és meghatározott feladatok összességében teljesültek – olvasható a Gödöllői Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője, Pintér Mihály tűzoltó alezredes által jegyzett beszámolóban, ami kitér arra, is, hogy a gödöllői tűzoltó testület az elmúlt évben ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját.

A gödöllői tűzoltó-parancsnokság 26 településre kiterjedő működési területén összesen 550 beavatkozást igénylő esemény történt tavaly. A műszaki mentések száma 331 esetre rúgott, míg tűz miatt 429 esetben volt szükség beavatkozásra. Téves jelzés 118 volt, szándékosan megtévesztő négy.
Ha csak a Gödöllőre vonatkozó adatokat nézzük, 2015-ben 88 tűzeset és 116 műszaki mentés adott munkát a tűzoltóknak. Tűzesetből sajnos több volt, mint 2014-ben (64), műszaki mentésből viszont lényegesen kevesebb, mint tavalyelőtt (169).

A gödöllői parancsnokság 7 gépjárművel rendelkezik, amik közül a legfiatalabb három-, míg a legidősebb pedig 17 éves. A helyi egység Szabadság úti laktanyaépületének több helyisége (szertárak, vizesblokkok, mászóház, hálók) még mindig felújításra szorul, illetőleg továbbra is megoldandó feladat a nyílászárók cseréje, valamint a fűtésrendszer korszerűsítése. A beruházás megvalósulását jó eséllyel segítheti a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által benyújtott energiaracionalizálási pályázattól remélt anyagi forrás.

A jövőre megfogalmazott célokat illetően, javítani szeretnék a beavatkozó állomány szakmai felkészültségét, illetőleg a lakosság felé irányuló tájékoztatást, ami elsősorban az évszakokhoz köthető veszélyekre történő felhívások közzétételére vonatkozik.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online