Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kommunális adóval terhelnék a gödöllői lakosságot

2015-10-15 10:17:57

Gödöllő az otthonunk – ez volt a szlogenje a 2014-es önkormányzati választást elsöprő fölénnyel nyerő Gödöllői Lokálpatrióta Klub csapatának. A jelekből ítélve más megközelítésben is fókuszba kerülhetnek az otthonok városunkban, hiszen nagy a valószínűsége, hogy a lakások tulajdonosai és bérlői hamarosan kommunális adót fizethetnek Gödöllőn. Az új közteher bevezetésére vonatkozó szabályozási koncepciót október 15-én vitatták meg a képviselőtestület tagjai.

A kommunális adó helyi adónak számít. Gödöllőn jelenleg iparűzési-, telek-, építmény- és idegenforgalmi adót kell fizetniük az érintetteknek, akik jelentős részben vállalkozók. A polgármester által aláírt előterjesztésben foglaltak szerint a település versenyképességének megőrzése érdekében ez az adófizetői kör már nem terhelhető, így elkerülhetetlen a magányszemélyek nagyobb mértékű bevonása a közteherviselésbe. Mindezt alátámasztja az is, hogy az önkormányzat állami finanszírozása évről évre csökkenő tendenciát mutat, miközben a fejlesztési feladatok megoldásához újabb bevételi forrás szükséges.

A szabályozási koncepció alapján a kommunális adót a lakások tulajdonosai és bérlői fizetnék. Az első változat szerint egységesen 25 ezer forintot kérnének el évente lakásonként, ami mintegy 313 millió forintos bevételt jelentene a városnak. Az elfogadásra legesélyesebb verzió az, ahol a 60 négyzetméteres hasznos alapterületű és az alatti lakások után 15 ezer forint, míg a 60 négyzetméter felettiek után 25 ezer forint lenne az adó éves mértéke. Ez 277 millió forintos forráshoz juttathatná a helyi közkasszát. A harmadik változat három sávra bontja az adó mértékét: 60 négyzetméterig 15 ezer forint, 61 és 99 négyzetméter között 22 ezer forint, 100 négyzetmétertől pedig 29 ezer forint lenne a kommunális adó évente. Így 276 millió forintra tehetne szert a gödöllői önkormányzat költségvetése.

A döntés-előkészítők számoltak azzal is, hogy az elérhető maximális bevételt csökkentenék a mentességben vagy kedvezményben részesülők és a nem fizetők elmaradt befizetései. Ami a mentességet illeti, a – határozattal igazoltan – rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, illetőleg a 85 ezer forint alatti nettó jövedelmű, egyedülálló nyugdíjasok (nyugdíjas házastársak esetén az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladhatja meg az 57 ezer forintot) tartoznának ebbe a körbe.
Kedvezmény illetné azt a magánszemélyt, aki Gödöllő város illetékességi területén járda- és útépítési beruházást hajt végre vagy ilyen beruházás céljára befizetést teljesít. Ebben az esetben a saját beruházás számlával igazolt ellenértéke és a támogatással csökkentett befizetés összege a befizetéstől számított 10 évig levonható a beruházással érintett ingatlanra megállapított kommunális adóból. Az adónem bevezetése előtt elkészült beruházásra fordított összeg, illetve ilyen célra történt befizetés összege azonban nem vonható le.

Az adóhatóság az adót bevallás alapján kivetéssel állapítaná meg, és az éves összeget két egyenlő részletben, március 15-ig és szeptember 15-ig kellene megfizetni.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online