Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hiányosságokat is feltárt az ÁSZ-ellenőrzés a Szent István Egyetemen

2015-03-12 12:54:20

A gödöllői Szent István Egyetem 2009-2013 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzése során az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapította, hogy az egyetem pénzügyi egyensúlya 2009-2013 között biztosított volt, az eladósodási mutatója javult, likviditása folyamatosan kedvező volt, a szállítói kötelezettségek állománya csökkent. Pénzügyi gazdálkodása, valamint vagyongazdálkodási tevékenysége nem felelt meg teljes körűen a jogszabályi előírásoknak. Az intézmény belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése során 2009-2011. években részben, 2012-2013-ban azonban már szabályszerűen járt el.

A gödöllői székhelyű Szent István Egyetemen az ellenőrzött időszakban a karok száma tízről hétre csökkent. Az intézménynél agrár, bölcsészettudományi, gazdaságtudományi, műszaki, pedagógusképzés, orvos- és egészségtudományi, társadalomtudományi és természettudományi képzés folyt. Hallgatói létszáma 13.698 főről 14.772 főre, az oktatók létszáma 781 főről 832 főre nőtt. A kiadási főösszeg 2009 és 2013 között összesen 88,2 milliárd forintot tett ki, aminek finanszírozásához az egyetem 42,7 milliárd forint költségvetési támogatást kapott.

Az éves, kötelezettségvállalással terhelt előirányzat-maradvány analitikus nyilvántartása és a költségvetési beszámolóban kimutatott összegek 2010-ben, illetve 2011-ben nem mutattak egyezőséget. A rendszeres személyi juttatások kifizetését nem minden esetben támasztották alá a teljesítést igazoló munkaidő-nyilvántartással. A térítési díjak és költségtérítések megállapításához nem készítettek önköltségszámítást. Az egyetem a jogszabályi előírást megsértve, 2009-ben közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül kötött szerződést rekonstrukciós munkára, 2012-ben pedig a jogszabályt megsértve módosították a közbeszerzési felhívásban szereplő vállalkozási szerződést.

A szenátus gazdálkodással kapcsolatos joggyakorlása részben felelt meg a jogszabályi előírásoknak, mert előterjesztés hiányában nem fogadta el a 2012-2013. évek vagyongazdálkodási terveit,  2009-ben pedig nem készült vagyongazdálkodási terv. A követelések értékelése nem felelt meg az irányadó jogszabályokban előírtaknak.


Az intézmény oktatási és egyéb tevékenységeit a jogszabályban előírtak szerint a nyilvántartásában elkülönítette, az ellátott feladatok rendszere átlátható volt. Az egyetem integritás kontrollrendszere megfelelő volt. A fenntartó minisztérium az egyetem gazdálkodását két alkalommal ellenőrizte, ezek javaslatai hasznosultak.

A jelentés megállapításai alapján az ÁSZ a felsőoktatásért felelős miniszternek, valamint az intézmény rektorának fogalmazott meg javaslatokat, amelyek alapján intézkedési tervet kell készíteniük. Ennek végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzés keretében értékelheti – olvasható az Állami Számvevőszék hírportálunkhoz eljuttatott közleményében.

Érdeklődésünkre  Kisgergely István, az ÁSZ felügyeleti vezetője arról tájékoztatott, a Szent István Egyetem ellenőrzése során feltártak olyan hiányosságokat, amelyek esetében az Egyetem vezetésének és az emberi erőforrások miniszterének egyaránt javasolták, hogy intézkedjenek a munkajogi felelősség kivizsgálására irányuló eljárás megindításáról.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online