Miután június 9-én a gödöllői központ választókerületben is lezajlott az európai parlamenti és önkormányzati választás, és megszülettek a már véglegesnek tekinthető eredmények, célszerűnek tartottuk, hogy a választókerület kormánypárti országgyűlési képviselője, Vécsey László véleményét is kikérjük. Némiképp azzal a „hátsó szándékkal”, hogy 2026 tavaszán országgyűlési képviselőválasztás válik esedékessé hazánkban.
Az elmúlt hetek, hónapok egyik legjelentősebb horderejű beruházása a blahai csapadékvíz-elvezetés megoldása volt, ami azt szolgálja, hogy a domboldalról esetenként lezúduló esővíz rendezett formában érje el a Rákos-patakot. A Blaháné út 47-153. közötti szakaszt 700 méter hosszúságban érintő, valamint a Hegy utcai buszfordulónál szikkasztó- és tározórendszerrel megvalósult fejlesztés – ha a hivatalos átadás nem is történhetett meg a június 9-i választás előtt – gyakorlatilag elkészült, azonban érdemes felidézni projekt legfontosabb előzményeit, mozzanatait. Ezt hírportálunk egyik, a blahai városrészen élő olvasójának segítségével tesszük meg. Íme:
Jelentősen változtak a magán- és a bérfőzésre vonatkozó szabályok az idén, a korábban beszerzett desztillálóberendezéseket legkésőbb január 15-ig be kell jelenteni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
A NAV közleménye szerint fontos változás, hogy január 1-jétől a magánfőzők a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést az azt követő 15 napon belül kötelesek bejelenteni a lakóhelyük szerinti önkormányzatnál, emiatt a korábban beszerzett desztillálóberendezések esetében január 15-e a határidő.
Magánfőzés keretében továbbra is évente 50 liter 86 térfogatszázalékos – vagy 86 liter 50 térfogatszázalékos – párlat állítható elő a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen.
Változott azonban a magánfőző definíciója, magánfőzőnek az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy minősül, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.
A magánfőzésben előállított párlat adója évi 1.000 forint, amit a magánfőzőnek kell megfizetnie a lakóhelye szerinti önkormányzatnak. A magánfőzőnek az előállított párlat utáni adóbevallási és adófizetési kötelezettségét a tárgyévet követő év január 15-éig kell teljesítenie a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz. A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, értékesíteni csak alkoholtermék-adóraktárnak szabad.
A bérfőzésben előállított párlat után is megszűnt az eddig 50 liter mennyiségig biztosított nulla forintos adómérték. Január 1-jétől a szeszfőzdében bérfőzés keretében előállított párlat adója 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 835 forint literenként, az 50 litert meghaladó mennyiségre pedig 1.667 forint literenként. Forrás: MTI