A gödöllői képviselőtestület tagjai a május 22-én lezajlott tanácskozásukon vitatták meg a település előző évi gazdálkodásáról szóló beszámolót. A várost irányító grémium május 11 igen szavazattal (lokálpatrióta klubos képviselők és Kovács Barnabás – TEVE Egyesület) és 3 tartózkodással (GDL Pelikános képviselők) elfogadta azt a határozati javaslatot, amit Gödöllő 2024. évi zárszámadásával kapcsolatosan a döntés-előkészítők megfogalmaztak.
Akárcsak tavaly, idén is májusban érkezett el az a pillanat, amikor a várost irányító grémium tagjai megismerhették a Gödöllő Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egy évvel korábban végzett tűzvédelmi tevékenységéről szóló beszámolót, amit május 22-én Szigeti Róbert tűzoltó alezredes, gödöllői tűzoltóparancsnok és Kristóf Sándor tűzoltó alezredes, a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője terjesztett a városatyák elé.
Jelentősen változtak a magán- és a bérfőzésre vonatkozó szabályok az idén, a korábban beszerzett desztillálóberendezéseket legkésőbb január 15-ig be kell jelenteni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
A NAV közleménye szerint fontos változás, hogy január 1-jétől a magánfőzők a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést az azt követő 15 napon belül kötelesek bejelenteni a lakóhelyük szerinti önkormányzatnál, emiatt a korábban beszerzett desztillálóberendezések esetében január 15-e a határidő.
Magánfőzés keretében továbbra is évente 50 liter 86 térfogatszázalékos – vagy 86 liter 50 térfogatszázalékos – párlat állítható elő a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen.
Változott azonban a magánfőző definíciója, magánfőzőnek az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy minősül, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.
A magánfőzésben előállított párlat adója évi 1.000 forint, amit a magánfőzőnek kell megfizetnie a lakóhelye szerinti önkormányzatnak. A magánfőzőnek az előállított párlat utáni adóbevallási és adófizetési kötelezettségét a tárgyévet követő év január 15-éig kell teljesítenie a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz. A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, értékesíteni csak alkoholtermék-adóraktárnak szabad.
A bérfőzésben előállított párlat után is megszűnt az eddig 50 liter mennyiségig biztosított nulla forintos adómérték. Január 1-jétől a szeszfőzdében bérfőzés keretében előállított párlat adója 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 835 forint literenként, az 50 litert meghaladó mennyiségre pedig 1.667 forint literenként. Forrás: MTI