Vissza normál nézetbe Nyomtatás

EP-választás: aktívabbak voltak, és nem mindenben igazodtak az országos trendhez a gödöllőiek

2014-05-26 04:23:49

Hazánk Európai Unióhoz történt 10 évvel ezelőtti csatlakozása következtében létrejött tagsági viszonya során idén – 2004 és 2009 után – harmadszor rendeztek Európai Parlamenti választást Magyarországon. Május 25-én a voksolásra jogosultak nyolc párt, vagy pártszövetség kandidálói közül választhatták ki, hogy melyik szervezet jelöltjei milyen arányban osztozzanak az országot megillető 21 mandátumon.

A szavazatok összesítése után – a külképviseleteken leadott voksok beszámítása nélkül – az derült ki, hogy Magyarországról a Fidesz-KDNP 12, a Jobbik 3, az MSZP és DK 2-2, az Együtt-PM és az LMP pedig egy-egy képviselőt küldhet Brüsszelbe a következő öt éves ciklusban. Erről a hazánkban választásra jogosultak mindössze 28,92 százaléka határozott.

Ami az EP-választás gödöllői adatait illeti, a 35,6 százalékos részvételi arány meghaladta a Pest megyei- (29,48 %) és az országos átlagot. A városunkban létesített 28-ból a 10-es (fővárosi idősek otthona a Dózsa György úton) lett a legaktívabb helyi szavazókör, 46,08 százalékos részvétellel, míg a legkisebb arányban (22,21%) a máriabesnyői MÁV-állomás közelében lakók (2-es szavazókör) mentek el voksolni településünkön.

A városban szavazók az alábbi arányban támogatták a nyolc politikai szervezetet:

Összevetve a fenti eredményeket az országos adatokkal, megállapítható, hogy az európai parlamenti mandátumot szerzett kandidálók közül a gödöllőiek kevésbé támogatták az országosan 51,49%-ra képes Fidesz-KDNP pártszövetséget és a 14,68%-ot elért Jobbikot. Az országosan 10,92%-os erőt képviselő, ezzel harmadik helyen végzett MSZP Gödöllőn 9,09%-os támogatottságot mutatott fel, amivel az ötödik helyre szorult, az Együtt-PM (9,52%) és a DK (9,3%) mögé. További érdekesség, hogy az országosan 5,01%-ot elért LMP településünkön bőven felülmúlta ezt az arányt, hiszen 8,64%-kal lett a hatodik. Forrás: valasztas.hu


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online