Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A valaha volt legjobb…

2013-08-21 14:57:38

A Gödöllői Egyetemi Atlétikai Club (GEAC) atlétikai szakosztályának 63 éves fennállása során voltak sikeres felnőtt bajnokságok, voltak kiemelkedő egyéniségek, de a 2013. évi bajnokságon való szereplés minden eddigit felülmúlt. A gyaloglást leszámítva, a gödöllői atléták az összes szakágban ott voltak a legjobbak között. Hat országos bajnoki címet nyertek július utolsó hétvégéjén. Ez most is, és régebben is bármely szakosztály esetében igen ritkán fordult elő. A gödöllőiek az idén megcsinálták. Ráadásul, a rendkívüli eredménylajstromot három generáció rakta össze.

Nem járunk messze a valóságtól, ha kijelentjük: a Gödöllői EAC atlétái olyat produkáltak az idei felnőtt bajnokságon, ami a sportág magyarországi történetében a párját ritkítja. Mitől volt az idei gödöllői szereplés ennyire szenzációs? Mi az, ami annyira értékes? Ezekkel a kérdésekkel kezdtük értékelő beszélgetésünket Benkő Ákossal, a GEAC mesteredzőjével.

- Több összetevője volt a remek szereplésnek. Kezdjük a 30 év felettiekkel, akik sok mindenben példát mutattak. Pék Andrea közel húsz éve versenyez a GEAC-ban, itt végzett az egyetemen. Tagja volt a győztes 4x400-as váltónak (felső képen), 800 méteren pedig remek idővel az 5. lett. A korábban ifi vébén 6., és 17 éve nálunk versenyző Durkó Eliána szült két gyermeket, és hazajött Ausztráliából a bajnokságra, ahol 4. lett 100 méteres gátfutásban.
Igaz, Frajka Xénia még csak egy gyerkőccel büszkélkedhet, de a szülés után bő fél évvel a 6. helyet szerezte meg gerelyhajításban. Pásztor Gábor Miamiból repült haza, majd nagy küzdelemben megcsípte a 4. helyet 400 méteren, és remekül teljesített az ezüstérmes 4x400-as váltó tagjaként (alsó képen Kovács Zoltán mögött).

- Ha már a generációknál tartunk, abban egyetérthetünk, hogy a legjobb eredményeket a csapat gerincének tekinthető a „középkorúak” szállították.
- Pontosan. Kaptur Éva 100 és 200 méteren szenzációs egyéni győzelmekkel - ráadásul, százon 11,47 másodperces egyéni csúccsal - hatalmasat alakított. Ezen felül a 4x100-as és 4x400-as bajnok váltókban is meghatározó teljesítményt nyújtott. Ő volt az idei ob csúcsa!
Móré Győző 200 méteren ragyogó egyéni csúccsal nyert aranyérmet, úgy, hogy csak titkos esélyes volt, de a klubtársak bíztak benne.
Kálmán Csenge 400-on 3. lett, és befutója volt a két győztes váltónak. Barcsay Zsombor a 4. helyen zárt, és egyéni csúccsal hívta fel magára a figyelmet rúdugrásban. Pozsgai Dániel, Mucsi Róbert, valamint Tarlukács Ádám részben egyéniben, részben a váltókban vitézkedtek, míg a Karlik-testvérek, Dani és Ádám a 41,07 másodperces kiváló időt futó 4x100-as bajnok váltóban remekeltek.


- Mi sem bizonyítja jobban a műhelymunka sikerességét, mint az, hogy jó néhány 18 év alatti ifjú GEAC-os tehetség is bontogatta szárnyait a felnőttek között.

- Önmagában is öröm a fiatalok tisztes helytállása, ami igazolja, hogy reményteljes a gödöllői atlétika jövője. Nagy Imola és Moldován Horváth Katinka 3.000 méter akadályon a dicséretes 2. és 3. helyen végeztek. A két 15 éves magasugró közül Renner Luca 5., míg Kovács Emma 6. helyezést ért el. Répási Petra két váltóban, míg Budai Alexandra a 4x100-as staféta tagjaként lett felnőtt magyar bajnok.
Kriszt Botond az ifi ranglista 2. helyezettje 400 méter gáton biztatóan mozgott és kiválóan teljesített. A 4x400-as B váltóval pedig 4. lett. Pápai Mártonnál, az Etiópnál azt kell értékelni, hogy kvalifikálta magát a felnőtt országos bajnokságra 1.500 méteren. Príma Balázsra, az ígéretes tizenéves gerelyhajítóra is az előbbiek vonatkoznak. Kár, hogy Máté Alpár tanítványa a bemelegítéskor megsérült.


- Ejtsünk szót az általában háttérbe szoruló szakmai stáb tagjairól is.

- Karlik Pál csoportja minőségi eredményeket és bajnoki címeket szállított. Mind az edző, mind versenyzői minden dicséretet megérdemelnek. Ki kell hangsúlyozni Gadanecz György munkáját is, akinek akadályfutó lányai dobogósok lettek, és ezek a helyezések is kellettek a szakosztály ennyire sikeres szerepléséhez. Remélem, nem tűnik hivalkodónak, de meg kell említenem, mert rendkívül értékesnek tartom, hogy a csoportomba tartozó versenyzők mindhárom generációban és több szakágban bizonyították a Gödöllői EAC erejét és minőségét a magyar atlétikában. Fotó: Mérei László


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online