Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A gödöllői közterület felügyelők nem ellenőrzik a kutyachipeket

2013-01-19 10:23:59

Amint az köztudott, a vonatkozó kormányrendelet értelmében január 1-től minden, négy hónaposnál idősebb ebet csak elektronikus transzponderrel (chip) megjelölve lehet tartani. A jogkövető magatartás betartásának ellenőrzése elsősorban az állatorvosokra hárul, de van olyan település, ahol más módon is figyelik, hogy a gazdik eleget tesznek-e az előírásnak.

A mikrochip behelyezésének költségét és az állat regisztrációját az Állatvédelmi Törvény 3.500 forintban maximalizálta. Ez az összeg nem tartalmazza az állat előzetes vizsgálatának díját, a későbbi esetleges adatmódosítások azonban ingyenesen lesznek elvégezhetők az állatorvosoknál.

Azon tulajdonosok, akiknek ebe január 1-je után nem rendelkezik chippel, állatvédelmi bírság fizetésére kötelezhetők. A pénzbüntetés mértéke 15 ezer forinttól több százezer forintig terjedhet. Ami az ellenőrzést illeti, a jogszabály előírja, hogy minden állatorvosnak ellenőriznie kell azt, hogy a hozzá bekerülő, korábban még nem látott kutyák rendelkeznek-e mikrochippel. Amennyiben nem, ezt az orvosnak fel kell ajánlania az állat tulajdonosának. Ha az állat gazdája ehhez nem járul hozzá, úgy az állatorvosnak ezt a körülményt minden esetben jelentenie kell a területileg illetékes főállatorvosi hivatalban. A bejelentés függvényében a hivatal felszólítja az állattartót, hogy tegyen eleget kötelezettségének. Ha ez nem történik meg, úgy a renitens ebtartó felelősségre vonható, megbírságolható.


Vannak olyan települések, ahol az állatorvosokon kívül más hatóság is ellenőrzi a kutyákat. Az ilyen helyeken általában a közterület felügyelőkre hárul ez a feladat. Megtudtuk, hogy Gödöllőn a közterület felügyelők nem kaptak utasításba ilyen szerepvállalást, és nem is valószínű, hogy kapnak.

A szóban forgó kormányrendeletben – a mikrochip kötelező behelyezésén kívül – további fontos rendelkezések is olvashatók. Így az is, hogy tilos kis testű ebet (20 kilogrammig) tíz, közepes testű ebet (20 és 40 kilogramm) tizenöt, nagy testű ebet (40 kilogramm fölött) 20 négyzetméternél kisebb helyen tartani. Tilos kis testű ebet négy, közepes testű ebet hat, nagy testű ebet nyolc méternél rövidebb pórázzal vagy lánccal kikötni. Tilos a kutyák fülének csonkítása, és a kutyák farkának kurtítása csak egy hetes korukig lehetséges.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online