Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Rekordgyanús a gödöllői kastély idei látogatottsága

2023-12-22 15:26:08

Néhány nappal a 2023-as esztendő vége előtt van mit összegezni a Gödöllői Királyi Kastély idei eseményeivel és történéseivel kapcsolatosan, illetve időszerű szólni a 2024-ben biztosan megvalósuló és tervezett programokról is. Ezért – a közelmúlt fontosabb fejleményeinek felidézése mellett – a jövő évre vonatkozó elképzelésekről is kérdeztük dr. Ujváry Tamást, a település és az ország ékességét működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatóját.

- Igazgató Úr! Kijelenthetjük, hogy mozgalmas és – akár a látogatók számát, akár a programok minőségét, illetve mennyiségét, akár az elismerő címeket, védjegyeket vesszük alapul – sikeres évet zárt a gödöllői kastély 2023-ban?
- Minden tekintetben sikeres volt a 2023-as év a Gödöllői Királyi Kastélyban. A díjakról, programokról, kiállításokról év közben is beszámoltunk, az év végének közeledtével pedig elmondhatjuk, hogy a látogatószámunk is rekordhoz közeli. Hogy döntünk-e rekordot, az év utolsó napjaiban derül csak ki. A siker azonban nem csak díjakban és számokban mutatkozik meg a mi esetünkben. Siker, hogy sosem szerveztünk, vagy vettünk részt ennyi szakmai konferencián, előadáson. Siker a kollégák tollából megjelent publikációk száma és siker, például, hogy hány embert értünk el, hányan olvastak, hallottak rólunk. A Magyar Televízió által nálunk felvett koncerteket például idén több mint egy millió ember nézte meg.

- Tudva azt, hogy ebben az évben is számos, fontos esemény helyszíne volt a kastély, egy látványosság talán kiemelkedik az attrakciók közül. A jövő év elejére is áthúzódó Schönbrunn kincsei Gödöllőn című időszaki kiállításra gondolok. Milyen volt az egyedülálló relikviákat bemutató tárlat fogadtatása? Megdőltek-e a látogatási rekordok?
- A Schönbrunn kincsei Gödöllőn kiállítás minden szempontból különleges. Egyrészt külföldi partnerrel még sosem hoztunk létre önálló tárlatot, eddig csak egy-egy műtárgyat kölcsönöztünk határon túlról. Másrészt ilyen drága időszaki kiállítás sem volt még a kastélyban. A látogatószámokkal teljes mértékben elégedett vagyok, a látogatói visszajelzések is szinte csak pozitívok. De, talán még fontosabb, hogy a nemzetközi szakmai körökben ismertségünk és elismertségünk tovább erősödött.

- Várható-e 2024-ben a Schönbrunn kincseihez hasonló jelentőségű esemény a történelmi falak között?
- Azzal, hogy egy olyan múzeum, mint a Schönbrunn GmbH ránk bízta legféltettebb műtárgyait, megnyílt a lehetősége, hogy más nagy nemzetközi intézményekkel is tárgyaljunk kiállításokról. Azt tapasztalom, hogy a külföldi szakmai partnerek a kiállítás híre óta jobban bíznak bennünk, elhiszik, hogy a legmagasabb szinten tudjuk kezelni a műtárgyakat, a legjelentősebb múzeumok előírásait is be tudjuk tartani szakmai és biztonsági szempontok szerint egyaránt.
A kérdését nem akarom megkerülni: igen, tervezünk hasonló, külföldről érkező kiállítást jövő év őszétől, de a tárgyalások még zajlanak, így részleteket nem árulhatok el.

- Ön idén ősszel is ellátogatott Kínába, ahol nem először járt és népszerűsítette a gödöllői kastélyt. Milyen hozadéka volt a négy és fél évvel ezelőtti útjának, és mit vár a mostani tárgyalásoktól?
- A kínai turisták száma a COVID előtt folyamatosan növekedett mindenhol a világban. Annak idején a mi célunk is az volt a kínai úttal, hogy ebből a Gödöllői Királyi Kastély részesüljön, minél több kínai vendég látogasson el Magyarországra és Gödöllőre. Kínában is ismert és népszerű a mai napig a Romy Schneider féle Sisi film, így könnyű dolgunk volt, 2019-ben dupláztuk is az előző évi kínai vendégérkezéseket. A pandémia után a kínai turizmus csak idén, a második félévben indult be több mint három év szünet után. A mostani tárgyalások eredményeként már van olyan szerződésünk, aminek köszönhetően a jövő évben a partner 4.000 kínai vendéget tervez hozzánk elhozni. És ez csak egy kínai utazási iroda.
Az idei utazásnak azonban volt egy másik célja is. A Szecsuán tartományban található Leshan Óriás Buddha turisztikai központtal kötöttünk együttműködési megállapodást. Ez az intézmény a világ legmagasabb, 72 méteres ülő Buddha szobráról híres, aki most volt 1310 éves. De, a területen ma is vannak kolostorok szerzetesekkel, a hegybe vájt barlang palotában 5.000 szobor kápráztatja el az oda érkező évi 40 millió vendéget. Ők szeretnének európai látogatókat, mi pedig kínaiakat, így igyekszünk egymásnak segítséget nyújtani, hogy az eltérő kultúrából érkező vendégeknek hogyan tudunk jobb szolgáltatást adni.


- Az elmúlt hetekben belekóstolhattunk már az év leghidegebb időszakába. Tavaly ilyenkor a kastély nyitva tartását nem kellett korlátozni, mi több, jó néhány helyi kulturális rendezvényt fogadtak be. Ezúttal is hasonló lesz a helyzet?
- Az idei tél talán minden intézmény számára könnyeb, mint a tavalyi volt. Így olyan sok befogadott, vagy átfoglalt rendezvényünk nincs. Ugyanakkor az előző évi kényszerhelyzet megmutatta, hogy számos szervezővel jól tudunk együtt dolgozni, nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki. Ezért nem a fűtési korlátozások miatt, hanem a jó tapasztalatok okán több olyan program is lezajlott és a következő hónapokban is lesznek ilyenek, amikor mi csak a helyszínt biztosítjuk, és külső szervező bonyolítja az eseményt. Azt gondolom, hogy a látogatóknak mindegy, ki a szervező, számukra az a fontos, hogy minél több jó program, színházi előadás, koncert legyen.

- Érzékelve azt, hogy a gazdasági körülmények utóbbi években bekövetkezett, nem igazán kedvező alakulása miatt országosan is mérsékeltebbek a fejlesztési források, elképzelhető-e előrelépés a kastély déli épületcsoportjának – egyre sürgetőbb – részleges- vagy teljes rekonstrukciójában?
- Ha én nem hinnék benne és nem tennék meg mindent nap mint nap azért, hogy a felújítások folytatódjanak, akkor nem lenne szabad tovább folytatni a munkámat. Három terület kapcsán dolgozunk azon, hogy a jövő évben jelentősebb felújítások induljanak. A már felújított épületek nyílászárói 25-30 év alatt nagyon rossz állapotba kerültek. Elkészítettük a teljes épületállomány nyílászáróinak restaurátori felmérését több mint 300 ablak és kültéri ajtó vonatkozásában. Ezek rendbetétele a tervezői, restaurátori becslések szerint fél milliárd forintba kerülne. A kápolna felújítása kapcsán külön projektdokumentációt állítunk össze, amihez a tervezéstől kezdve, a teljes kivitelezésre kértünk be előzetes ajánlatokat. A legoptimistább pedig személy szerint a Török Ignác ház felújítása kapcsán vagyok.

- Segítheti akár európai uniós forrás is a gödöllői kastély rehabilitációját?
- Azzal, hogy az európai uniós források ismét megnyílnak Magyarország felé, hiszem, hogy mind a pályázatokból, mind a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések tekintetében új korszak kezdődik, aminek mi is haszonélvezői lehetünk.

- Bő fél év választ el attól, hogy 2011 első hat hónapja után, 2024 júliusától fél évig ismét Magyarország töltse be az Európai Unió Tanácsának elnökségét. Tizenkét évvel ezelőtt Gödöllő, azon belül a kastély kiemelt helyszíne volt a tanácskozásoknak. Elkezdődtek-e már és hol tartanak az előkészületek? Mennyire befolyásolhatják majd a várható lezárások a kastély látogathatóságát?
- A 2024 második félévében a magyar EU-elnökség alatt megvalósuló tanácskozások fő helyszíne nem Gödöllő lesz. A kastélyban ugyan tartanak kapcsolódó rendezvényeket, szakmai konferenciákat, azonban arra, amit 2011-ben, az első magyar elnökség kapcsán a gödöllőiek megtapasztaltak, hogy az Ady Endre sétányt lezárták, hogy a Szabadság tér lámpás kereszteződésének környékére szinte fél éven keresztül nem volt érdemes még gyalogosan sem elmenni, nem kell számítani. Jelenlegi tudásunk szerint a kastély a következő esztendő második félévében is folyamatosan nyitva lesz. Fotó forrása: facebook


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online