Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllőre érkeznek a schönbrunni kastély kincsei

2023-07-20 13:15:36

Dr. Ujváry Tamással, a Gödöllői Királyi Kastélyt működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatójával március első napján közzétett interjúnknak azt a címet adtuk, hogy A közeli jövőben bejelentésre készülnek a gödöllői kastélyban.

A „közeli jövő” a napokban érkezett mivel – hosszas tárgyalásokat és egyeztetéseket követően – július 18-án sikerült aláírni Bécsben azt a megállapodást, ami alapján, először az 1996-ban a felújítás után átadott gödöllői műemlék-együttes történetében, a schönbrunni kastély barokk stílusú császári rezidencia számos relikviáját állítják ki városunk történelmi falai között. Az időszaki, szeptember 8-án a Rudolf-szárny emeleti tereiben megnyíló tárlatot 2024. január 28-ig tekinthetik meg az érdeklődők. A „schönbrunni kincsek” látványáért külön belépőjegyet kell majd váltaniuk a látogatóknak. (A hivatalos megnyitót szeptember 7-én, csütörtökön 15 órától rendezik meg a lovardában.) ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS!

A rendkívülinek számító kultúrtörténeti esemény kapcsán dr. Ujváry Tamás érdeklődésünkre elmondta:
- Wittelsbach Erzsébet kétségkívül a 19. századi európai történelem egyik legérdekesebb személyisége. Rajongóinak száma világszerte egyre nő. Életét most az ő, illetve közvetlen családtagjai használatából megmaradt különleges tárgyak segítségével mutathatjuk be a gödöllői kastélyban. A különleges schönbrunni gyűjtemény kiemelkedő, Erzsébet királynéhoz köthető személyes tárgyainak gyűjteménye először hagyja el Ausztriát a Sisi on Tour kiállítás keretében és első útja Gödöllőre vezet – fogalmazott dr. Ujváry Tamás.

A szeptember 8-án, pénteken nyíló kiállítás megkoronázza azt a hosszú évek óta tartó kiemelkedő közös munkát, ami a két kastélyt jellemzi. A világ két legfontosabb Sisi-kultuszhelye – egyben az Európai Királyi Rezidenciák Szövetségének tagjai – egy közös időszaki kiállítással méltóképpen tud emlékezni Erzsébet királyné halálának 125. évfordulójára. Sok szempontból különleges ez a tárlat, hiszen külföldi múzeum még sosem állított ki önállóan a Gödöllői Királyi Kastélyban. Olyan különleges műtárgyállomány érkezik most a főváros közeli turisztikai központba, aminek értéke is egyedülálló! A kultuszhelyek összefogásával úgy lehet Erzsébet királyné személyét, mítoszát bemutatni a látogatóknak, amelyre még talán sosem volt példa.

Miután 2004-ben nagy sikerrel nyílt meg a bécsi Hofburgban a Sisi Múzeum a Schloss Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. (röviden Schönbrunn Group) gyűjteményezési stratégiája az „Erzsébet császárné” nevét viselő gyűjteményi rész bővítésére irányult. Mára ez az egyre gyarapodó kollekció több mint 1.000 darabot számlál, és ezzel a világ legnagyobb „Sisi-gyűjteménye “. A legérdekesebb darabokból a bécsi szakemberek egy utazó kiállítást állítottak össze, amit Ausztrián kívül a Gödöllői Királyi Kastélyban mutatnak be először. A tárlaton e gyűjteményből mintegy 200 tárgy szerepel.

A kiállításon látható Erzsébetnek az a kis selyemruhája, illetve főkötője, amit a keresztelőjén viselt. A krémszínű, fodros ruhácskát csipke, valamint virágmintás hímzés díszíti. Kiállításra kerül a császár uralkodói jelmondatával, s a magyar Szentkoronával díszített kis, aranyozott tartály, benne az 1867. június 8-i koronázás dombjának földjével. Szintén aranyból készült, s apró, különleges ereklye az a medalion, amiben Gizella, illetve Rudolf egy-egy fényképe található. A tárgy felirata szerint (Mama 24. Dez. 1885), a gyerekek ajándékozták azt édesanyjuknak születésnapjára/karácsonyra. Erzsébet királyné az idő előrehaladtával egyre visszahúzódóbb lett, egyre inkább kerülte a nyilvánosságot. Társaságban legyezőt, ernyőt, illetve csipkefátylat használt, hogy takarja az arcát a kíváncsiskodó bámészkodók és fényképeszek elől. A tárlaton látható, selyemből készült, csipkével díszített fekete napernyő igazi különleges öltözék-kiegészítő, ami 25 centiméteresre összecsukható. A kiállítás zárótermében állítják ki Horovitz Lipót festményét, amelyet már a királyné halála után festett, Ferenc József megrendelésére. A portrén a királyné semleges tájháttér előtt áll, fekete nappali ruhát visel, kezében legyezőt tart.

A tárlaton a császári család tagjait ábrázoló portrék mellett dokumentumok (például: a királyné szépségreceptjei), porcelánok (például: a korfui Achilleon-kastély egykori készlete), textilek (például: a királyné gimnasztika nadrágja, Rudolf trónörökös vadászmellénye), valamint metszetek és grafikák is láthatók. A kiállítás kurátora Michael Wohlfart, a bécsi Sisi múzeum Erzsébet királyné szakértője. Forrás: Gödöllői Királyi Kastély

Az együttműködési megállapodás aláírása Bécs, 2023. július 18. Balra Mag. Klaus Panholzer, a Schönbrunn Group igazgatója, jobbra dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online