Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A közeli jövőben bejelentésre készülnek a gödöllői kastélyban

2023-03-01 10:54:48

Azzal együtt, hogy a késő őszi és téli hónapok egyik meghatározó kihívása az energiaválság kedvezőtlen hatásainak kezelése volt, a Gödöllői Királyi Kastélyban – a takarékoskodásra való ésszerű törekvéseket leszámítva – nem kellett működési korlátozásokat bevezetni. Sőt, a műemlék-együttest működtető gazdasági társaság több, főként az átmeneti bezárásra ítélt Művészetek Házában megvalósítani tervezett programot fogadott be. A különleges helyzet értékelése mellett, az idei évre vonatkozó konkrétumokról és tervekről beszélgettünk dr. Ujváry Tamás ügyvezető igazgatóval.

- Igazgató úr! Az elmúlt hat évben, amióta ezt a pozíciót betölti a kastélyt működtető gazdasági társaság élén, nem volt ennyire túláradó a rendezvénykínálat, mint tavaly év végén, illetve az idei esztendő elején. Üzleti szemszögből nézve minden bizonnyal nem jártak rosszul. Azonban, ha jobban belegondolunk a kialakult helyzetbe, világossá válik, hogy a kastély nélkül a gödöllői kulturális élet jelentősen lebénult volna a kényszerű spórolás miatt. Milyen tanulságot lehet levonni mindebből?
- A 2022-es esztendő utolsó negyedévében eddig sosem tapasztalt mennyiségű rendezvényt bonyolítottunk le. A pandémia miatt visszafogott programszervezés volt jellemző a megelőző két évre, mi is örültünk, hogy végre a korábban megszokott mennyiségű és minőségű eseménnyel várhatjuk a közönséget. Aztán, a háború és az energiaárak miatt új helyzet állt elő az ősz folyamán. Számos helyi és fővárosi intézmény keresett meg minket azzal, hogy a megnövekedett fűtésköltségek miatt szeretnék nálunk megvalósítani rendezvényeiket. Igyekeztünk segíteni a partnerintézményeknek, a legtöbb programot a Művészetek Házával valósítottuk meg. Azt gondolom, hogy a város kulturális területén dolgozók – függetlenül attól, hogy a működésükhöz szükséges források honnan érkeznek – eddig is jól tudtak együttműködni, az őszi időszak megteremtette a lehetőséget, hogy még jobban megismerjük egymást. Mi a kastélyban igyekeztünk tanulni a helyzetből, figyelni, hogy más intézmények mit hogyan csinálnak.
Azonban nem csak kulturális és közönségprogramokat fogadtunk be, hanem fővárosi rendezvényhelyszínektől, éttermektől is vettünk át eseményeket: céges vacsorákat, évzárókat. Így tényleg sűrű időszak volt az év vége, amit jól jelez, hogy még december 27-én is nagylétszámú esküvőt szerveztünk, volt olyan nap, hogy a lovardát háromszor rendeztük át, és előfordult, hogy miközben a kiállításban több mint ezer vendéget fogadtunk, párhuzamosan öt rendezvény zajlott a házban.

- Szeretnénk vagy sem, idén év végén is lesz ősz és tél. Egyelőre szeptember végéig ismerhetők az energiahordozók rögzített hozzáférés árai, azt követően a bizonytalanság tűnik biztosnak. A saját programok tervezésekor figyelembe veszik, hogy – ami a befogadott rendezvényeket illeti – ebben az évben is hasonló helyzet állhat elő?

- Már kiadtuk a kastély hivatalos 2023-as eseménynaptárát és ahogy látható, teljes évre készülünk, fűtési időszakban is lesznek koncertek, színházi események, kulturális programok. Természetesen, ha idén ősszel, télen ismét szüksége lesz helyszínre más kulturális szervezőnek, lehetőségeink szerint állunk rendelkezésre. Azonban nekünk elsősorban a saját rendezvényeinkre kell koncentrálni, mi tervezni azokat tudjuk.

- Ha már a 2023-ban várható programoknál tartunk, arra kérem, sorolja fel, hogy mik lesznek a hagyományos attrakciók, és milyen újdonságokat kínálnak a látogatóknak.

- Az évtizedes hagyományokkal rendelkező családi hétvégéinket idén is megszervezzük, lesz Ibolyanap, Koronázási hétvége, Vadásznap, Adventi programsor. A pandémia előtt bevezettük, hogy ezeken a napokon az adott esemény szinte összes előadására, gyerekfoglalkoztatókra, családi programokra érvényes sétálójeggyel lehetett részt venni. 2022-ben ezt nem alkalmaztuk, mert szerettük volna, ha visszatérnek a vendégek, így a programokon való részvétel „ingyenes” volt. Ugyanakkor arra kérem az olvasót, hogy gondolja végig, egy ilyen esemény „ingyenessége” mögött hány millió, vagy tízmillió forint áll, hiszen ki kell fizetni a személyzetet, a fellépőket, a technikát, az engedélyeket, a biztosítást... Kénytelenek vagyunk idén ezt a jelképes összegű sétálójegyet visszahozni, de – természetesen – idén is ennek összege levásárolható lesz a kastély számos szolgáltatásából.
Koncertkínálatunk 2023-ban is igen színesnek ígérkezik: a komolyzenei koncerteket, a 2022-ben óriási sikert arató Liszt Fesztiválunk idei programjait kiegészítik a könnyedebb műfajt képviselő fellépők eseményei.
És természetesen, idén is lesz Kastély Színház. Folytatjuk a tavaly elkezdett sétálószínházat, a Rómeó és Júlia történetet idén sem a színházteremben, hanem a kastély különböző helyszínei között sétálva lehet élvezni. De lesz gyerekeknek szóló előadás, vagy komolyabb pszicho thriller is.

- Ön, mint a gödöllői kastélytársaság vezetője számos nemzetközi szakmai együttműködés keretében népszerűsíti városunk ékességét. Mennyire hatékonyak ezek a találkozók, azaz: mennyire adható el a Grassalkovich-kastély, akár mint turisztikai célpont, akár mint rendezvényhelyszín?

- A pandémia és a háború miatt óriási változás ment végbe a turizmus területén. Bár, 2022-ben sok vendéget fogadtunk, a külföldiek száma azért még jóval a 2019-es rekordév alatt volt. Ilyen helyzetben nekünk mindent meg kell tenni, hogy ennek a csodának az ismertségét külföldön is fenntartsuk vagy növeljük. Három nemzetközi szervezetben, 8 országban 20 különböző szakmai eseményen, vásárokon igyekeztünk bemutatni a gödöllői kastélyt és sikerrel tettük ezt, több olyan nemzetközi rendezvénynek lesz Gödöllő a helyszíne, ami jelentős bevételt jelent, teszem hozzá, nem csak intézményünknek. De, kulturális területen is igyekszünk kihasználni kapcsolatrendszerünket. Hogy ezeken keresztül mit is tudunk egész konkrétan idén Gödöllőre hozni, azt most még nem árulhatom el, de az igen közeli jövőben bejelentésre készülünk…


- Ahogy telnek a napok, egyre közelebb kerülünk 2024 második félévhez, amikor ismét hazánk látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi tisztségét. Kimondhatjuk, hogy úgy gazdaságilag, mint kulturális szempontból egyfajta ráhangolódási, előkészületi évnek tekinthető az idei esztendő, vagy túlzó ilyet kijelenteni?

- Talán látható a korábbi válaszokból, hogy nem visszafogott, felkészülő, vagy rápihenő évnek kezdtünk. Nagy megtiszteltetés volt, hogy 2011-ben a Gödöllői Királyi Kastély lehetett a magyar EU-elnökség kiemelt helyszíne és örömmel vennénk, ha 13 évvel később ismét fogadhatnánk ilyen programokat. A kastély, mint intézmény, mint környezet, és mint az itt dolgozó fantasztikus emberek közössége azonban sokat és sokfélét tud nyújtani és mérete, hazai és nemzetközi ismertsége, valamint rangja okán ezt folyamatosan kell tennie.
Ahogy a koncert közönsége sem kérdezi meg, hogy mennyit tanult a zenész, mennyit próbálta az aznapi műsort, a szervezők mennyi ideig egyeztettek, készítettek elő, milyen technikai feltételeket kell megteremteni hozzá, egy nemzetközi diplomáciai eseménynél sem érdekes az előkészület. Az a fontos, hogy jó koncert legyen, vagy, hogy mi, magyarok legalább annyira sikeres elnökségre lehessünk büszkék – minden értelemben – mint amilyen a 2011-es volt. Akkor hét hónapunk volt felkészülni a Gödöllői Királyi Kastélyban.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online