Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A béke, a szabadság és a biztonság voltak az október 23-i gödöllői megemlékezés vezérszavai

2023-10-23 11:27:25

Október 23-án – eltérve az eddig megszokottól – idén a délelőtti órákban zajlott le a városi megemlékezés-sorozat az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából. Elsőként a gödöllői nemzetőrség egykori épületének (Bezsilla-villa) Szabadság út 9. szám alatt lévő kertjében a két esztendővel ezelőtt felállított emlékműnél koszorúztak magánszemélyek, illetve a különböző helyi intézmények és szerveztek, valamint politikai pártok képviselői.

A Gödöllői Városi Fúvószenekar térzenéjével és a Mészáros Beáta (Garabonciás Színtársulat) által rendezett Ég és búzavirág című, Fehérvári Péter színművész (Turay Ida Színház), valamint a Gödöllői Városi Vegyeskar és a VitrinBeat zenekar tagjainak közreműködésével lezajlott megemlékezés szónoka ebben az esztendőben Gémesi György polgármester volt.

Településünk első embere gondolatai elején feltette a kérdést: ünnep-e a mai nap vagy emlékezés? Ezt követően, utalva a gödöllői áldozatokra és a megemlékezésnek helyet adó emlékhely kialakítására, történeti áttekintésbe kezdett. A folyamatok levezetése során arra a következtetésre jutott, hogy a pártpolitika súlyosan befolyásolta az emberek életét, akik annak idején fellázadtak ez ellen.
Napjaink viszontagságaira rátérve, Gémesi György párhuzamba állította az 1956-os szovjet agressziót hazánkban és a szomszédunkban tavaly február óta zajló háborús konfliktust Ukrajna lerohanásával előidéző orosz inváziót, mint elítélendő békétlenséget.

A városvezető beszéde folytatásában a szabadság és a béke fontosságára hívta fel a figyelmet. Elsősorban arra, hogy ezekért – miként a múltban – most is tenni kell. Nem csak nemzetközi és országos szinten, hanem helyben is. A polgármester kérdésként fogalmazta meg: a lelkünk és a szívünk szabad, gondolatunk szabad, a választásaink szabadok? Vagy valami kényszerhelyzetben kell döntenünk adott esetben erről vagy arról, amivel talán nem is értünk egyet? De mégis úgy döntünk, mert nem vagyunk úgy szabadok, ahogy gondolkodnánk.
Gémesi György fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy „ezt a típusú szabadságot senki ne értelmezze félre”. Majd egyfajta szabadkozásba kezdett, miután egyesek azt mondják róla, hogy ő nemzeti liberális. Hozzátette:
- Március 15-én, a beszédemben Petőfi 200 éves évfordulója kapcsán azt mondtam, hogy Petőfi liberalizmusával egyet értek és vállalni tudom. Úgy gondolom, hogy ez a szabadság nekem is azt jelenti, mint Petőfinek, mint 1956. október 23-án mindazoknak, akik különböző életkortól függetlenül összeálltak, és megpróbálták a lehetetlent.

A polgármesteri beszéd egyik, minden bizonnyal a jövő évi önkormányzati választással is összefüggésbe hozható „üzenete” volt, hogy a szabadság – amiért helyben mindenkinek szükséges tenni – főként a biztonsággal egyenértékű. Ez, fejtette ki Gémesi, nem feltétlenül a közbiztonságot jelenti, hanem azt, hogy a gyerekek bölcsődébe, óvodába, iskolába járnak, az egészségügyi- és kulturális szolgáltatások működnek.

A megemlékezés napi program zárásaként a Dózsa György úti köztemetőbe vonult a megemlékezők egy csoportja, ahol megkoszorúzták az 1956-os forradalom gödöllői hősi halottai, Balázsovich András és Kiss Antal sírját. A mindössze 17 éves Balázsovich Andrásnak egy mellkas-lövés okozta a halálát, amikor október 25-én megkísérelt átmászni a gödöllői nemzetőrségi épületének kerítésén, a 19 esztendős Kiss Antal pedig egy fejlövéstől hunyt el Budapesten, ugyancsak 1956. október 25-én.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online