Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Januártól Gödöllőn is élesedik az új üvegvisszaváltó-rendszer

2023-09-30 16:19:08

Miként arra előzetesen számítani lehetett, a MOL július 1-jétől életbe lépett koncessziója több területen is jelentős változásokkal jár a hulladékgazdálkodásban. Körvonalazódni látszik, hogy a következő esztendő első napjától milyen rendszerben zajlik majd a fém-, az üveg- és az italcsomagolások (tejtermékek dobozai kivételével) visszaváltása.

A változás a gödöllői hulladékgyűjtő szigeteken időről időre felhalmozódó szemétkupacok mérséklődésére is jelentős hatással lehet. Pláne úgy, hogy a város területén található hulladékszigeteken már jó ideje gyakorlatilag megszűnt a papír és a műanyag szelektív gyűjtése, és néhány hónap múlva az üveg is erre a sorsra jut. Ezért is írtuk néhány hete, hogy nem látszik jobb megoldás, mint felszámolni a hulladékgyűjtő szigeteket Gödöllőn.

Január 1-jétől a terv szerint visszaváltást szolgáló automatákhoz kell majd elvinni a fém-, az üveg- és az italcsomagolásokat (tejalapú italok kivételével), ahol az egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások esetében egységesen 50 forint lesz a visszaváltási díj, míg a többször használatos csomagolásoknál a gyártó határozza meg a visszaváltási díjat. A gyakorlatban ez akár úgy is működhet, hogy – vevőcsalogatást szolgáló – levásárolható kuponokat kapunk cserébe az ilyen jellegű hulladékokért.
A terv szerint országosan mintegy 1.500 ilyen automatát telepítenek, részben az erre kötelezett kereskedelmi egységek (400 négyzetméternél nagyobb eladóterű, főként élelmiszert forgalmazó kiskereskedelmi boltok), részben pedig az önként jelentkező kereskedők üzleteinek közelében.

Gödöllőn jó eséllyel lesznek ilyen automaták az ALDI, a Coop, a Lidl, a Penny Market, a SPAR és a Tesco üzleteinél.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online