Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mit láthatunk, ha a „csillogás” mögé pillantunk?

2023-09-19 11:11:53

Az elmúlt időszakban városunk gyöngyszeme, a Grassalkovich-kastély több rangos elismerésben is részesült. De, mit láthatunk, ha a „csillogás” mögé pillantunk? Erről kérdeztük Varga Kálmánt, akit az elmúlt évtizedek gödöllői kastély-rehabilitációjának egyik motorjaként ismernek szakmai és egyéb berkekben.

-  Milyen „szájízzel” olvassa a kastély munkájának elismeréséről szóló híreket?
- A kastélybeliek számos alkalommal tapasztalták, hogy munkájuknak, pontosabban egyes jelenségeknek kíméletlen kritikusa tudok lenni. Összességében azonban kétségtelen, hogy példaértékű az a kulturális pezsgés és értékelvű mentalitás, amivel ezt az egyedülálló műemlék-együttest menedzselik és úgy vélem, minden eddig kapott elismerésre százszorosan rászolgáltak. S hogy ez így is marad, a jelenlegi gárda a garancia. A „szájízem” tehát nem keserű, hanem finom, mintha egy Sisi-csokoládét majszolnék…

- Ha ez így van, miért gondolja úgy, hogy mégis szóvá kell tennie néhány, Ön szerint égető problémát?
- Amikor feléjük fogalmazok meg valamilyen kritikát, csak olyasmiért dohogok, ami kizárólag rajtuk múlik, azaz, könnyen javítható. Amire én most a sok szép eredmény mellett – tőlem talán elfogadható: nem az ünneprontás szándékával – fel kívánom hívni a figyelmet, meghaladja a kastélyt működtető közhasznú szervezet erejét. Ez pedig az épületegyüttes kritikus állapotba jutott részeinek helyreállítása, de minimum állagvédelme, ami már nem halogatható. Elsősorban az északi szárnyakra (vártemplom, Muzsikus-szárny, Orangerie) és a déli melléképületekre (sörház, kocsiszín, udvarmesteri és egyéb épületek) gondolok. Említhetnék persze mást is, például, a kormányzói úszómedencét, ami növényzettel eltakarva pusztul a parkban. Vagy az, úgynevezett, Török Ignác házat (képen), ami a megkezdett felújítás ellenére befejezetlen torzó maradt.


- Biztosra veszem, hogy ezzel a problémával a kastély vezetése is tisztában van…
- Én is… ám a nyers valóság az, hogy a 2011-es magyar uniós elnökség óta – aminek idejére a lovardát és környezetét rehabilitálták – az eddig mintegy 50 %-ban helyreállított épületcsoport további részeinek felújítása érdekében – ahogy a mondás tartja – egyetlen kapavágás sem történt. Aki arra jár, a még 2011-ben letakart, mára lerongyolódott szövettel „ékes” falakat látja, éles ellentétben a csillogó-villogó központi szárnyakkal. Mint volt műemlékest és a kastélyt jól ismerő történészt, nem lepne meg, ha egy-egy leromlott épületszakasz egyszer csak összedőlne… ami persze komoly botránnyal is járna. Mint mondtam, mindez nem a kastélybeliek hibája, hiszen az elmúlt közel negyven év bizonyítja, hogy a nagy horderejű helyreállítások fedezetét mindig a központi költségvetés teremtette elő. Milliárdos nagyságrendekről van ugyanis szó, amikhez – a hiedelmekkel ellentétben – az, úgynevezett, befektetői tőke legföljebb töredékekkel járulhat hozzá. Bár, azt sem akarom elhallgatni, hogy tapasztalataim szerint némi mozgástere a kastély stábjának is mindig volt és van, s egy harcosabb kiállással legalább kisebb eredmények elérhetők lennének.

- Köztudott, hogy pár éve a kastély a MATE Alapítványhoz került, vagyis: mindaz, amit elmondott, már az új „gazda” felelőssége.
- Ugyan sokan megkérdőjelezik ennek a döntésnek a szakmaiságát, én viszont azt mondom: új adottságként kell felfogni a kialakult helyzetet és ezen keretek között kell érdemben folytatni a kastély rehabilitációját. Annál is inkább, mert az egyetemi fejlesztések és a kastély további hasznosítása között számos közös pont kínálkozik, ami érdekközösséget teremthet. Mi több, az együttműködés olyan oktatási-kulturális funkciókkal gazdagíthatja a feleket, amik a kastély hasznosításában is újszerű megoldásokat hozhatnak. Azt is tudom, persze, hogy kidolgozni egy új funkcionális tervet időbe telik, csak kérdés, hogy a pusztuló épületrészek kihúzzák-e addig. Nem kerülhető el, hogy legalább a megóvásukról gondoskodjunk.

Kapcsolódó cikk:
Van-e jövőképe az önkormányzatnak a gödöllői kastély fejlesztéséről?


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online