Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllőn is érvénybe lépett a tűzgyújtási tilalom

2023-08-26 10:27:04

Az elmúlt napok forró és száraz időjárása miatt augusztus 26-ától – annak visszavonásáig – tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe az egész ország területén. Az intézkedés érinti Gödöllőt, és a helyi lakosságnak is fontos tudni, hogy a szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható.

Tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakóhelyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

A tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) megállapítása és visszavonása függ a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától. A tűzgyújtási tilalomról (fokozott tűzveszélyről) szóló, napi frissítéssel aktualizált térkép ide kattintva érhető el

Erdőterületen nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva.
A belterületi kerti és növényi hulladék égetése a hatályos levegővédelmi szabályozás alapján – Gödöllőn is – tiltott. Ugyanakkor a belterületi ingatlanon található szabadtéri tűzrakóhely, tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem és bejelentési kötelezettség sem terheli a használókat.

Fontos adalék, hogy a szabályszegők szankcionálhatók: a bírság mértéke néhány 10 ezer forinttól akár több millió forintig terjedhet. A bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult. Érdemes tudni, hogy a bírság megfizetése nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online