Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A gödöllői központú MATE hallgatói számára is folytatódhat a felsőoktatási mobilitási program

2023-07-21 17:53:53

Július elején hírportálunk is beszámolt arról, hogy kihirdette a felsőoktatási intézmények szövetségeinek támogatást nyújtó „Európai Egyetemek” kezdeményezéssel kapcsolatos 2023-as Erasmus+ pályázati felhívás eredményeit az Európai Bizottság. Ebből egyebek között az derült ki, hogy az alapítványi formába kiszervezett Semmelweis Egyetem és a hasonló sorsra jutott Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) sem kaphat az uniós pénzből – írta az EUrológus.
A döntés indoklásában az szerepelt, hogy „az uniós költségvetésnek a jogállamiság elveinek magyarországi megsértésével szembeni védelmet szolgáló intézkedésekről szóló, 2022. december 15-i (EU) 2022/2506 tanácsi végrehajtási határozatot követően a magyar 2021. évi IX. törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelővel, illetve az ilyen közérdekű tröszt által fenntartott szervezettel jogi kötelezettséget nem lehet vállalni.”
Annak ellenére nem, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumába a kuratóriumi tagságról lemondott két miniszter, Lázár János és Nagy István helyett Éder Tamás és Potori Norbert személyében új tagokat választottak.

Egy májusi, Indexnek adott interjújában dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora úgy fogalmazott, hogy az Erasmus forrásainak pótlását lehetséges megoldásnak tartja, mivel országosan is kezelhető méretű összegről van szó. A MATE rektorának „igaza lett”.

Július 18-án a kormány.hu oldalon az alábbi, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért és innovációért felelős államtitkárnak tulajdonítható sorok jelnetek meg. A gödöllői kötődésű dr. Hankó Balázs – mások mellett – az alábbiakat hozta nyilvánosságra:
-  A kormány elkötelezett a magyar egyetemisták és kutatók védelmében, és nem érheti hátrány őket az Európai Bizottság jogszerűtlen döntései miatt ezért 2024. június 30-ig valamennyi egyetem, így a modellváltott intézmények diákjai és oktatói számára is folyamatosan biztosított a nemzetközi együttműködésekben való részvétel. Ezt a célt szolgálja a Tempus Közalapítvány Kuratóriuma által július 13-án hozott döntés, adott egyetemek nemzetköziesítési kereteinek, pénzügyi erőforrásainak megemeléséről.
Hankó Balázs kiemelte, hogy a meglévő mobilitási keretek, valamint pénzügyi erőforrások tehát rendelkezésre állnak ahhoz, hogy az egyetemi igények jövő év június 30-ig teljes körűen megvalósuljanak. Ehhez kapcsolódóan a kuratórium a kiegészítő igényeket folyamatosan elbírálja és biztosítja az egyetemek részére.

Az államtitkár a jelenleg futó Erasmus+ felsőoktatási mobilitási programokkal kapcsolatos döntésről online konferencia keretében tájékoztatta a Magyar Rektori Konferencia elnökségét.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online