Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ezt a pozíciót foglalja el a gödöllői központú MATE az új egyetemi világrangsorban

2023-07-05 11:23:58

A felsőoktatási tevékenységeket minősítő brit Quacquarelli Symonds (QS) június végén tette közzé az aktuális QS World University Ranking ranglistáját. Az eduline.hu portálon megjelentek szerint a megszokott szempontok, vagyis: az akadémiai elismertség, a munkáltatói megbecsültség, a tudományos munkák idézettsége, az oktatók és hallgatók aránya, valamint a külföldi hallgatók aránya mellett, az idei rangsor összeállításakor három új szempontot is figyelembe vettek. A nemzetközi kutatási hálózat indikátora, a végzett hallgatók foglalkoztatási eredményeinek mérőszáma, továbbá a fenntarthatóság is bekerültek az értékelési rendszerbe.

A magyarországi egyetemek közül a 2024-re előrevetített „világranglistán” a Szegedi Tudományegyetem áll a legelőkelőbb helyen (601-610. hely), megelőzve a Debreceni Egyetemet (671-680. hely), az Eötvös Loránd Tudományegyetemet (701-710. hely), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (741-750. hely), valamint a Pécsi Tudományegyetemet (801-850. hely). A következő, a rangsorban 6. pozíciót jelentő helyezettek táborában – a Budapesti Corvinus Egyetem és a Széchenyi István Egyetem mellett – a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (1001-1200. hely) is fellelhető.

Kihirdette a felsőoktatási intézmények szövetségeinek támogatást nyújtó „Európai Egyetemek” kezdeményezéssel kapcsolatos 2023-as Erasmus+ pályázati felhívás eredményeit az Európai Bizottság. Ebből egyebek között az derült ki, hogy az alapítványi formába kiszervezett Semmelweis Egyetem és a hasonló sorsra jutott Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) sem kaphat az uniós pénzből – írja az EUrológus.
A döntés indoklásában az szerepel, hogy „az uniós költségvetésnek a jogállamiság elveinek magyarországi megsértésével szembeni védelmet szolgáló intézkedésekről szóló, 2022. december 15-i (EU) 2022/2506 tanácsi végrehajtási határozatot követően a magyar 2021. évi IX. törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelővel, illetve az ilyen közérdekű tröszt által fenntartott szervezettel jogi kötelezettséget nem lehet vállalni.”
Annak ellenére nem, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumába a kuratóriumi tagságról lemondott két miniszter, Lázár János és Nagy István helyett Éder Tamás és Potori Norbert személyében új tagokat választottak.

Egy májusi, Indexnek adott interjújában dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a következőket mondta az Erasmus+ és a Horizont Európa (Horizon Europe) programokra remélt támogatások várható elmaradásáról:
-  Az Erasmus forrásainak pótlását lehetséges megoldásnak tartom, országosan is kezelhető méretű összegről van szó. Azonban nem csak az összeg a probléma, hanem az, hogy ezek olyan nemzetközi hálózatban működő kapcsolatok, amelyekből kikerülhetünk. Ebben az esetben egyedileg kellene a kapcsolatokat újjáépíteni, ami, lássuk be, nagy nehézséget okozna. Abszurd lenne, hogy ha uniós tagországként rákényszerülnénk, hogy szinte kizárólag EU-n kívüli kapcsolatokat építsünk. Nyilvánvalóan gondolkodunk ezen is, mert nem áll szándékunkban lemondani azokról a nemzetközi együttműködésekről, amelyeket kemény munkával értünk el.
A tét óriási, de semmi áron sem szabad hagyni, hogy a magyar hallgatókat, a kutatási programokat sújtó embargó révén pedig a tudományos élet képviselőit hátrányosan különböztessék meg.  Az uniós országok többsége szégyenlistára tett bennünket abban az értelemben, hogy nem szívesen működnek velünk együtt, vagy kockázati tényezőként tekintenek a közös munkára.
Szerencsére, a MATE-nak jó kapcsolatai vannak, de nagyon nagy energiát kell fektetnünk abba, hogy ezeket az együttműködéseket fenn tudjuk tartani. Az anyagi mellett az erkölcsi kár is jelentős lehet, mivel sok évtized alatt kialakult együttműködések dőlhetnek össze azzal, ha ezek a programok nem tudnak folytatódni. A legrosszabb forgatókönyv, ha a nemzetközi vérkeringésből is kiírnának minket.
Arra alapozunk, hogy megszületik a megállapodás, és ahogy a kormányzat ígéri, nyárra sikerül rendezni az Erasmusszal kapcsolatos nézeteltéréseket, ami tulajdonképpen nem is az Erasmusról szól, de a fiatalok isszák meg végső soron a levét. Véleményem szerint az egyetemeken verik le a port, úgy, hogy nem is tudtunk ellene védekezni, mivel minket utólag értesítettek – fogalmazott a MATE rektora.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online