Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Romlottak az elmúlt évben a gödöllői bűn- és baleseti adatok

2023-05-25 10:51:54

Május 25-én a Gödöllői Rendőrkapitányság illetékesei beszámolót terjesztettek a városunkat irányító grémium tagjai elé. A Petőfi Sándor utcai rendvédelmi egység 2022-ben végzett munkájáról szóló dokumentációt a szervezet korábbi vezetője, Szigeti János rendőr alezredes, rendőrségi főtanácsos jegyezte, ám a tanácskozáson már nem ő, hanem – a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyetteseként – a kapitányság részfeladatainak ellátásával megbízott vezető, Latorovszky Gábor rendőr ezredes jelent meg. A képviselők ellenvetés nélkül fogadták el a sok esetben beszédes adathalmazt.

Gödöllőn tavaly 472 – ismertté vált – bűncselekmény történt (2021-ben 421). Közterületen 165 (garázdaság, rongálás, testi sértés), ebből kiemelten kezelt 84. A listát a vagyon elleni bűnesetek vezetik (160 eset, egy évvel korábban 155), amik között továbbra is meghatározó a megtévesztésen (internetes vásárlás, unokázós csalás) alapuló károkozás. Emberölés egyetlen esetben sem adott munkát a rendőröknek településünkön, és csökkent a testi sértések (10 eset) és a súlyos testi sértések (7 eset) száma is a 2021-es adatokhoz képest.
A városban elkövetett bűnesetek mennyisége tízezer főre vetítve 149,9 arányszámot eredményezett 2022-ben (egy évvel korábban 133,7). A minimális romlás oka a regisztrált bűncselekmények számának 11,2 százalékos növekedésére vezethető vissza.

Kisebb, települési szintű lebontásban nem készült kimutatás, de összesítésben megismerhető a Gödöllői Rendőrkapitányság nyomozáseredményességi mutatója, ami 2022-ben 53,6 százalékos volt, alulmúlva az egy évvel korábbi 62,9 százalékos arányszámot.

Az elmúlt esztendőben Gödöllő területén 79 (2021-ben 51) olyan közlekedési baleset történt, ami rendőri intézkedést igényelt. Ebből kettő végződött halállal, 23 súlyos-, míg 54 könnyű sérüléssel (egy évvel korábban 8 és 42 volt az esetszám) járt. Megfigyelhető, hogy a városban tavaly bekövetkezett közlekedési balesetek több közel fele (42,7%) dél és este 6 óra közötti idősávra datálódott. Sorrendben a reggel 7 óra és a dél közötti idősáv következik, amikor a közlekedési balesetek csaknem 24,4 százaléka történt a városban, illetve a 18-22 óra között időszak, amikor az elmúlt esztendőre vonatkozó baleseti arány 16,8 százalékos.
Kedvezőtlen jelenség, hogy még mindig sokan vannak olyanok, akik túllépik a megengedett sebességet, megszegik az elsőbbségadási- és/vagy kanyarodási szabályokat, figyelmetlenek, nem tartják be a követési távolságot, netán ittasan ülnek a volán mögé, veszélyeztetve ezzel mások testi épségét, életét.

A rendőrkapitányi beszámolóból – többek között – kiderül az is, hogy:
• Gödöllőn 4 fő körzeti megbízott, 8 fő járőr és 5 fő szolgálatparancsnok lát el szolgálatot.
• A szolgálatok szervezése során kialakították az alegységenkénti, eltolt időben történő szolgálatba vezénylést, biztosítva ezáltal, hogy a közbiztonsági, a közlekedési és bűnügyileg relevánsabb időszakban folyamatos rendőri jelenlét legyen a közterületen. Gödöllő területén a folyamatos, 24 órás rendőri jelenlét biztosított. A reagálási idő szinten tartása kiemelt feladat a 2023-as esztendőben is.
• A 2021. évhez képest jelentősen csökkent a szabálysértési feljelentések száma: a korábbi 1.432 darabról 1.240 darabra, ami 13,4 %-os csökkenést jelentett.
• Tavalyelőtt az egy főre jutó helyszínbírság összege 21.700 forint volt, ami 2022. évben 19.524 forintra csökkent.

A Gödöllői Rendőrkapitányság állománya a 2022. évi teljesítménycélokat, a bűnügyi és rendészeti szakterület egyes részterületei kivételével, teljesítette. Az állomány az elmúlt évben is jelentős leterheltséggel végezte feladatait. Ezzel együtt a jövőre vonatkozó törekevés nem lehet más, mint minden elkövetni annak érdekében, hogy javuljon az „élhető városi” közbiztonság.

A Gödöllői Rendőrkapitányság állománya képes és kész arra, hogy Gödöllő területén a közbiztonságot a törvényes keretek között biztosítsa. Szükséges az elmúlt évben tett erőfeszítések folytatása és fokozása 2023-ban is, annak érdekében, hogy a település lakóiban tudatosuljon: a közbiztonság alapvetően az adott társadalom terméke. Ennek a terméknek ára van, a minőségét pedig alapvetően az befolyásolja, hogy annak alakításában mennyire vállal szerepet – olvasható a beszámoló záró gondolatai között.

A szóbeli kiegészítés során elhangzott, hogy a gödöllői kapitányságot is érintő létszámhiány ellenére az ésszerű szolgálatszervezéssel orvosolhatók a problémák és megoldható a rendőrök hatékony közterületi jelenléte. A megbízott rendőrkapitány kiemelte: a rendőrség vármegyei és helyi vezetése minden lehetőséget megragad annak érdekében, hogy vonzóvá tegye a rendőri hivatást elsősorban az utánpótlást jelentő fiatalok körében.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online