Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Miként érintheti a gödöllőieket az egészségügyi törvény változása?

2022-12-15 17:46:19

December 7-én az országgyűlés 136 igen és 56 nem szavazattal, valamint egy tartózkodással elfogadta az egészségügyi átalakításról szóló, hét törvény módosításával járó törvényt. Az ellenzéki és szakmai körökben több szempontból is bírált, kifogásolt jogszabály alapvetően változtatja meg az ellátórendszert, és lényegében három fő területet érint: az alapellátást (vagyis: a háziorvosi szintet), a járóbeteg-ellátást (vagyis: a szakrendelőket), illetve a kórházi működést.

A gödöllőieket is érintő változások sorát kezdjük az utolsó szegmenssel. A törvény pontos szövege szerint városi kórház az a gyógyintézet, amely 0-24 órában betegfogadásra alkalmas és legalább kettő, a miniszter által rendeletben meghatározott szakmában nyújt fekvőbeteg-szakellátást. A vármegyei kórház az a gyógyintézet, amely 0-24 órában biztosít sürgősségi ellátást és legalább öt, a miniszter által rendeletben meghatározott szakmában nyújt fekvőbeteg-szakellátást.
Városunkhoz a legközelebbi kórház a kistarcsai Flór Ferenc Kórház, amely napjainkban megfelel annak a kritériumnak, hogy legalább öt szakmában nyújt fekvőbeteg-szakellátást. Ebből az következhet, hogy az egészségügyi intézmény vármegyei kórházként működik majd.

Az alapellátás változásának egyik kulcsmondata az, hogy az új praxiskörzetek kialakítása a jövőben az önkormányzat helyett a praxiskezelő feladata lesz. A védőnői ellátásra is érvényes lényeges módosulás, hogy 2023. július 1-jétől – a főváros kivételével – nem az önkormányzatok szervezik meg a háziorvosi rendelési időn kívüli (hétköznap 16 és 22 óra között, valamint a hévégi napokon) felnőtt és gyermekorvosi ügyeleti ellátást, hanem az Országos Mentőszolgálat. Fontos kitétel, hogy a feladatra a helyhatóságok nem köthetnek újabb szerződést, a meglévők legkésőbb 2024 januárjától hatályukat veszítik.
Gödöllőn jelenleg egy, debreceni székhellyel rendelkező egészségügyi vállalkozás végzi az orvosi ügyeleti ellátást, az erre vonatkozó szerződés 2023. május 31-én jár le. A helyi költségvetésből ebben az évben havi szinten 1.624.000 forintot (49 forint/fő) fordítanak erre a célra. Jövő januártól ez az összeg havi 1.773.000 forintra emelkedik (53,50 forint/fő).

A háziorvosi és a kórházi ellátási szint között elhelyezkedő szakrendelők esetében is változás lép életbe. Az új törvény szerint a járóbeteg-ellátásban az állami szerepvállalás növeléséhez szükséges intézkedések történnek, ami a gyakorlatban azt eredményezi, hogy megszűnne a szakrendelők önkormányzati fenntartása, és az intézmények állami irányítás alá kerülnének. Ez a passzus Gödöllő esetében a Tormay Károly Egészségügyi Központ jövőjét érint(het)i.
Emlékezetes, hogy a Petőfi Sándor utcai, 50 évvel ezelőtt átadott „sztk-épületben” működő szakorvosi ellátásokat biztosító intézmény fenntartói kötelezettségétől Gémesi György polgármester szűk tíz évvel ezelőtt megvált volna, a helyi képviselőtestület novemberi ülésén azonban – főként az önkormányzat által az objektumra költött fejlesztési pénzek államtól remélhető megtérítési bizonytalansága miatt – aggályait fejezte ki a törvényi változásból eredő fejleményekkel kapcsolatosan. Ebből kiindulva, nem elképzelhetetlen, hogy ha ennek eljön az ideje, a városvezetés többsége – hasonlóan a fővárosi önkormányzathoz – olyan határozat hoz, amiben nem, vagy csak feltételekkel támogatja, hogy a járóbeteg-szakellátás Gödöllőn (is) állami feladattá váljon.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online