Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A „…semmi sem állhat közénk” mottó jegyében verseltek a gödöllői kastély dísztermében

2022-11-19 21:06:03

„…semmi sem állhat közénk” – ezzel, a J. K. Rowlingtól származó idézettel hirdette meg ebben az esztendőben (mindent egybevetve, 28. alkalommal) az Erzsébet királynénak emléket állító vers- és prózamondó versenyt a Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete, a Gödöllői Királyi Kastély és a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ.
A kulturális megmérettetésre a magyar és világirodalom költészetének és prózairodalmának olyan verseivel, elbeszéléseivel, regényrészleteivel lehetett nevezni, amik a közösség összetartó erejéről, az elfogadásról, toleranciáról szólnak. A döntőt november 19-én a Gödöllői Királyi Kastély Dísztermében rendezték meg.

Az előzetes válogatókból döntőbe jutott 30 produkciót előadók négy kategóriában mutatták meg felkészültségüket a Herczenik Anna operaénekes, a Pécsi Ildikó Színtársulat művésznője (elnök), Fülöp Attiláné, a könyvtár nyugalmazott igazgatónője, Buka Enikő, a zeneiskola igazgatónője, dr. Papházi János, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeumi Osztályának vezetője és a diákok képviseletében a két évvel ezelőtti verseny különdíjasa, Valachi Máté alkotta zsűri tagjainak. Íme, a szakavatott ítészek döntése:

I. kategória (10-12 évesek, 13 döntős)
1. hely: Szabados Balázs (Erkel iskola, felkészítő: Bálint Adrienn)
2. hely: Pallagi Lilla (Premontrei iskolaközpont, felkészítő: Babicz Mária)
3. hely: Gulybán Zsófia (Szent Imre Általános Iskola, felkészítő: Balogh-Fazekas Andrea)

II. kategória (13-15 évesek, 8 döntős)
1. hely: Varga Lili Csilla (Damjanich iskola, felkészítő: Pecze Katalin)
2. hely: Daróczi Petra (Petőfi iskola, felkészítő: Lukács Brigitta)
3. hely: Virág Márton Zalán (Premontrei iskolaközpont, felkészítő: Babicz Mária)

III. kategória (16-20 évesek, 7 döntős)
1. hely: Valachi Bence (Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium, felkészítő: Peller Károly)
2. hely: Papp Ágoston (Premontrei iskolaközpont, felkészítő: Mucsi Ildikó)
3. hely: Bors Lili (Premontrei iskolaközpont, felkészítő: Mucsi Ildikó)

Zenei kategória (2 döntős)
1. hely: Szalai Lilla (Frederic Chopin Zeneiskola, felkészítők: Benedek Krisztina, Janurik Tímea)
2. hely: Tukora-Bakos Nikoletta (Terplán Zénó Kolping Technikum, Gimnázium és Szakképző Iskola, felkészítő: Pető Brigitta)

Az eseményen – idén első ízben – átadták az elmúlt esztendőben alapított „Szép szavakért”  Pécsi Ildikó Emlékdíjat. Az elismerés minden évben az Erzsébet királyné emlékére rendezett vers- és prózamondó verseny legkiválóbb szavalójának, prózamondójának, vagy zenei kategóriában induló versenyzőnek/csoportnak ítélhető oda, a verseny aktuális zsűrijének egybehangzó véleménye alapján: 2022-ben Daróczi Petra (Petőfi iskola) Petőfi Sándor: Dicsőséges nagyurak című versének tolmácsolása tetszett a legjobban az ítészeknek.

Gödöllő Város különdíját Makó Boglárka (Szent Imre Általános Iskola), Nagy Kristóf (Szent Imre Általános Iskola), valamint Ercsi Csongor (Református líceum), érdemelték ki. A versenyzők felkészítésében végzett munkája elismeréseként Heltai Zsófia (Református líceum) vehetett át különdíjat, amit Szekeres Erzsébet iparművész ajánlott fel. A budapesti székhelyű Jakobi Koncert Kft. jóvoltából öt pár koncertjegyet kapott a Premontrei iskolaközpont felkészítő pedagógusainak közössége (Babicz Mária, Mucsi Ildikó, Horváth Tímea, Czenki Réka).


A kulturális versengéshez kapcsolódóan lila szalagok koszorúra történt feltűzésével tisztelegtek Pécsi Ildikó (1940-2020) emléke előtt a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, Gödöllő díszpolgára halála után a kastély Erzsébet királyné előkertjében tavaly felavatott selyemakác emlékfánál, amit 2010-ben ültettek el. A délutáni órákban, a Sisi Baráti Kör szervezésében koszorúzás helyszíne volt a királyné szobra az Erzsébet-parkban. Fotó: Ollari István


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online