Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hoppá! Gödöllőn a bankfiók támogatott távhő-díjat fizet, az óvoda nem

2022-10-04 16:26:46

Szeptember elején arról írtunk, hogy egyelőre Gödöllőn is kérdéses a távhő-szolgáltatás díjának változása. Időközben azonban némiképp tisztult a kép, a kormány arra az álláspontra helyezkedett, hogy a lakosságot nem érinti a díjemelés az idei tél esetében. A nem lakossági fogyasztók, akár a külön kezelt közintézmények, és a vállalkozások azonban nem ússzák meg, hogy lényegesen többet – Gödöllőn az eddigi tarifa 15,2-szeresét – fizessenek az előttünk álló időszakban.
A városban a távhő-vezetékhálózat hossza 6,2 kilométer, ami 2.035 lakossági felhasználót (fogyasztó) lát el, akik közül 911 a költségosztás alapján elszámoló lakossági díjfizető.  A nem lakossági fogyasztók száma 20.

A szeptember 29-én megjelent Magyar Közlönyben találhatók konkrétumok az ügyben, olyanok, amiket az Energiahivatal kormánnyal való egyeztetése és megállapodása alapján kell alkalmazniuk a szolgáltatóknak.
A vonatkozó rendelet módosítása a távhő-szolgáltatónak értékesített távhő árának, valamint a lakossági felhasználónak és a külön kezelt intézménynek nyújtott távhőszolgáltatás díjának megállapítását érinti. A jogszabály mellékleteiben cégnevek és számadatok szerepelnek, köztük a településünkön működő, önkormányzati alapítású Gödöllői Távhőszolgáltató Kft-é is.

Az adatok értelmezésében Geiger Tibor, a Gödöllői Távhő Kft. ügyvezető igazgatója segített eligazodni. A cégvezető elmondta, hogy Gödöllőn a távhővel ellátott lakossági felhasználók esetében az értékesítői hődíj nettó 2.788,80 forint/Gigajoule (GJ), míg a gáz beszerzési ára október első napjától nettó 43.373 forint/GJ. A beszerzési és a lakossági ár aránya 15,5-szeres. Az önköltséges értékesítési ár – a távhő-vezeték és a hőközpontok hatásfokát figyelembe véve – 54.000 forint/GJ. A lakossági ár fenntarthatósága úgy biztosítható, hogy a gödöllői szolgáltató havi szinten 15.660.794 forintos fix összegű támogatást kap, illetve a lakosságnak nyújtott távhő után kapott fajlagos támogatás mértéke egy GJ-ra vetítve 52.438 forint. Így oldható meg, hogy a lakossági fogyasztók számára ne dráguljon a szolgáltatás.

A második kategóriába a külön kezelt intézmények tartoznak. Településünk esetében a belvárosban található bölcsőde, óvoda, iskola, egészségügyi központ, művészetek háza, múzeum, könyvtár. Ők eddig 3.605 forintos hődíjat fizettek GJ-ként. Október 1-jétől pedig 55.225 forint/GJ lesz a részükre hatóságilag megállapított tarifa (15,2-szeres emelkedés). Geiger Tibor elmondása szerint ugyanilyen mértékű anyagi teher hárul néhány, a távhő-rendszerhez tartozó helyi vállalkozásra is (például: mozi, piaci bérlemények, Szabadság téri HÉV-megálló épülete), akik ugyan üzleti alapon akár magasabb tarifával is szembesíthetők lennének, de ezzel a lehetőséggel az ügyvezető igazgató nem kíván élni.

A végére hagytuk a „legdurvább”, egyben a kedélyállapotot leginkább felkorbácsoló fejleményt. Mivel a lakótelepi (Palotakert, Kossuth Lajos utca és környéke) emeletes házakban működő vállalkozások (például: bankfiókok) a társasházak részei, őket is megilleti a lakossági kedvezményes (támogatott) ár. Erre a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény 3. szakaszának ga pontja biztosít lehetőséget, ami kimondja, hogy lakossági felhasználónak számít a lakóépület és a vegyes célra használt épület tulajdonosa, tulajdonosainak közössége, épületrészenkénti hőmennyiségmérés esetén az egyes épületrészek tulajdonosa.
Magyarul: a palotakerti óvoda és bölcsőde tetemesre emelkedő fizetési kötelezettségével szemben – például – a belvárosi bankfiókok támogatott (lakossági) távhő-díjat fizethetnek…

Adalékként szolgál, hogy a gödöllői képviselőtestület október 6-án, a reggeli órákban rendkívüli ülést tart, aminek napirendjén az energiagazdálkodási munkacsoport által összeállított intézkedési terv elfogadása szerepel.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online