Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Egyelőre Gödöllőn is kérdéses a távhő-szolgáltatás díjának változása

2022-09-05 15:06:56

A hatályos jogszabály szerint szeptember 15-én kezdődik a fűtési szezon. A dátum – amennyiben a fogyasztók igénylik – azoknak a szolgáltatóknak jelent kötelezettséget, akik fűtést és meleg vizet szolgáltatnak a lakosságnak és az érintett intézményeknek, cégeknek. Gödöllőn ezt az önkormányzat gazdasági társasága, a Távhő Kft. teszi.

Az utóbbi napokban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a rezsicsökkentés csökkentésének áldozatul esett gáz- és áramdíjak után a távhő-szolgáltatást igénybe vevők is „remegő kezekkel” bonthatják majd ki októbert követően a számlaértesítőt tartalmazó borítékot.

Egyelőre nem tudni, milyen következményekkel jár a vizet felmelegítő gáz, mint energiahordozó drasztikus drágulása a távhős lakásokban és épületekben, arra azonban készülni lehet, hogy változás várható ezen a területen is.

A hivatalosan meg nem erősített információk szerint van olyan elképzelés, hogy a szolgáltatást nyújtó cégek –, akiknek október első napjáig van szerződésük a korábbi áron lekötött gázra – véges eredménytartalékuk terhére nyújthatnak védőernyőt, hogy a lakosság ne fizessen többet. Ez a verzió viszont hosszú távon nem lehet életképes, így várhatóan arra kell számítani, hogy – hasonlóan a gáz és az áram esetében alkalmazott átlagfogyasztás meghatározásához – a távhő-szolgáltatás területén is jöhet egy átlag, ami felett nincs védett ár, hanem a piaci árat kell majd megfizetniük a fogyasztóknak.

Gödöllőn közel 2 ezer, különböző módon szigetelt és egyéni fűtés-szabályozással ellátott háztartás veszi igénybe a palotakerti központú helyi cég szolgáltatását. Amennyiben az „átlagos” verziót vezetik be, az előzetes számítások alapján a helyi háztartások közel 60 százaléka (jellemzően a fűtés-szabályozással nem rendelkező épületekben lakók) nézhet szembe az átlagfogyasztás felett a piaci árral.

Érdemes tudni, hogy a Gödöllői Távhő Kft. internetes oldalán, ezen az elérhetőségen, a „Gazdasági és műszaki információk” közcím alatt minden fogyasztó több mint fél évtizedre visszamenőleg ellenőrizheti épületének éves bontásban közzétett hőfogyasztását.

Hangsúlyozzuk, a fentiekben csupán két lehetőséget vettünk figyelembe, így fennáll az esélye annak, hogy más vagy kombinált megoldás születik a településünkön főként a belvárosi lakótelepeken élőket (Palotakert, Kossuth Lajos utca környéke) érintő kérdésben.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online