Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kolozs Csaba nem kötné pályázati forráshoz a gödöllői egészségügy fejlesztését

2022-04-11 15:40:32

Április 7-én a gödöllői képviselőtestület tagjai rendkívüli ülésen döntöttek arról, hogy megpályázzák azt a legfeljebb 400 millió forintos állami támogatási forrást, amit a Tormay Károly Egészségügyi Központ neve alatt működő Szabadság tér 3. szám alatti épület (volt pártház) részbeni átépítésére, energetikai rendszerének felújítására kívánnak fordítani.

A napirend tárgyalása során Kolozs Csaba és Török Sándor (Szövetség Gödöllőért) kérdéseket tettek fel és véleményüket is megfogalmazták. Mondandójuk lényegét – miután a szokástól eltérően, ezúttal nem volt élő közvetítés a helyszínről – megkeresésünkre Kolozs Csaba foglalta össze.

- Az előterjesztés olyan értelemben egyértelmű volt, hogy több évtizedes hiányt pótol a város ezzel a fejlesztéssel, és teljes mellszélességgel támogattuk. Más tekintetben is minden évben jelezzük, hogy a helyi egészségügyre sokkal többet kellene fordítania a városnak. Azonban szerettünk volna válaszokat kapni pár kérdésre éppen a Gödöllőn évtizedekben mérhető elmaradás miatt – kezdte a beszélgetést Kolozs Csaba (képen).

- Milyen fontos kérdésekre vártak válaszokat?
- Török Sándor képviselőtársam arra volt kíváncsi, hogyan számolták ki a beruházási összeget, hiszen a jelenlegi építőipari árak napi szintű változása mellett ez nem könnyű, viszont elég precíz, egész pontosan 521.902.469 forintos kalkuláció szerepel a határozatban, amely összegből 400 millió forint a maximális támogatás mértéke. Konkrét választ sajnos nem kaptunk, csak azt, hogy előbb jussunk el a pályázat megnyeréséig és utána meglátjuk. Azt is kérdeztük: miért éppen most, hiszen eddig is voltak forráselnyerési lehetőségek az infrastrukturális fejlesztésre és eszköz beszerzésekre? Erre válaszolva, mosolyogva azt mondták, hogy azért, mert csak most jelent meg a helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó Top Plusz pályázati kiírás, előbb nem lehetett. Arra nem kívánt válaszolni a város vezetése, hogy – például – a 2017 óta elérhető Egészséges Budapest Program keretében megvalósult egészségügyi szakrendelői és alapellátást segítő fejlesztési lehetőségekkel miért nem élt eddig Gödöllő.

- Nyilvánvaló, örülni kell minden fejlesztési esélynek, de nem hagyható szó nélkül, hogy egy épület megújulásától a járóbeteg-szakellátást végző gödöllői egészségügyi központ nem jut működési támogatáshoz az önkormányzattól, mint fenntartótól. Pedig ez is legalább ennyire fontos lenne, ugye?
- Igen, így van. Ettől a pályázattól a helyi egészségügyi ellátórendszer mindennapi működése lényegesen nem változik, vagyis: nem működési támogatást kap a Tormay Károly Egészségügyi Központ az orvoshiány és a várakozási idő felszámolására. Ráadásul, az épület az önkormányzat tulajdona, magyarul: a város a saját épületét újítja fel, amit nyilván kötelezően a pályázati kiírás értelmében a megfelelő célra kell használnia minimum öt évig.
Személy szerint kértem is, hogy mivel az elmúlt két évben 0, azaz, nulla forinttal támogatja a város a Tormay működését, a pályázatban szereplő 47,4 millió forintos eszközbeszerzést akár a pályázat sikeres befogadásától függetlenül is lehetne támogatni, mert az önrészként meghatározott közel 122 millió forintos keretbe ez bőven beleférne. Ezt a javaslatot polgármester úr zokon vette, mondván: miért szórnám el a pénzt erre a célra anélkül, hogy megkapnánk a pályázat sikerességéről szóló határozatot, hiszen végre a városnak van egy konzervatív és jó költségvetése.


- Ezt most nem pontosan értem. Ha a nagyobb összegű önrészre van fedezet, a mintegy harmadnyi volumenű tételre miért nincs? Na, mindegy, lépjünk tovább. Ha jól értesültem, ennél a felvetésnél mintha a populista jelzőt is szóba hozta volna a polgármester. Mire gondolhatott?

- Nem fejtette ki, ezért csak találgatni lehetne, annak meg nincs értelme. Az viszont tény, hogy az első és legfontosabb mérföldkő minden gödöllői lakosnak, hogy az egészségügyi szolgáltatást méltó módon és rendezett körülmények között vehesse igénybe, vagyis: ha már sokat kell várni, akkor ne egy lepusztult épületben üljenek az emberek órákat.
Az azonban igencsak beszédes, hogy amikor azt kértem, vegyék meg a fogászati székeket, a röntgent és a laptopokat, akkor kioktatást kaptam, hogy miért akarok mindenáron költeni az egészségügyre, akkor is, ha nem nyerünk a pályázaton, amire egyébként jegyző úr elmondása szerint is jó esélyünk van, hiszen a kiviteli terv miatt plusz nyolc pontot kap a város az értékelésnél. Ha eltökélt a város a helyi egészségügy fejlesztése iránt, akkor a pályázat befogadása után azonnal érdemes és ésszerű lenne megvenni az említett tételeket. Jelen helyzetben ugyanis biztosra vehető, hogy az eszközök árai is drágulnak majd.
Azt is kettős mércének gondolom, hogy most mindegy az összeg és ne foglalkozzunk azzal, hogy mennyibe kerül a fejlesztés, csak jussunk el a „folyóig, ahol majd átmegyünk a hídon” – ahogy Bajkó Norbert alpolgármester jelezte egyik hozzászólásában –, míg másik oldalról szerintük az ellenzék csak a pénzt pazarolná idő előtt az egészségügyre, amit mégis hogyan gondol.

- Milyen tanulság vonható le a történtek után?

- Fontos, a helyiek mindennapi életminőségét meghatározó ügyről lévén szó, egyelőre örüljünk közösen, hogy valami elindult.  Képviselőcsoportunk részéről bízunk abban, hogy a város folytatja majd a helyi egészségügy fejlesztése iránti elköteleződését, vagyis: ezt a lépést újabb tettek követik majd a központi épület fejlesztésével, valamint az éves működési finanszírozás költségvetési sorba vételével. Remélem, hogy nem tűnök naivnak… Fotó forrása: gdl.hu


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online