Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ellenzéki előválasztás: beszédesek a gödöllői felmérés adatai

2021-09-13 16:00:41

Szeptember 18-a (szombat) és 26-a (vasárnap) között rendezik meg az ellenzéki előválasztás első fordulóját. A gödöllői központú, Pest megyei 6-os számú választókerületben hárman versengenek azért, hogy a voksoláson résztvevők eldöntsék: a jövő tavasszal esedékes parlamenti választáson ki legyen a kormánypárti jelölt legfőbb kihívója. A fenti időszakban szeptember 18-án 9 óra és szeptember 26-án 20 óra között lehet szavazni:

Szerkesztőségünk munkatársai – minden tudományos megalapozottság nélkül – nem reprezentatív felmérést végeztek szeptember 6-10. között Gödöllőn. Az inkább az érdekesség kedvéért, egyfajta kíváncsiságból lezajlott helyi közvélemény-kutatás kérdései és az azokra adott válaszok ide kattintva böngészhetők.

Nem tisztünk messzemenő következtetéseket levonni az eredményekből, de adalékként annyit feltétlenül érdemes alapul venni, hogy a 2019-es önkormányzati voksoláson a listát állító ellenzéki pártokra (megyei lista) Gödöllőn leadott szavazatok arra engednek következtetni, hogy városunkban a Momentum jelöltje áll a legjobban (46,22%). Őt követi a Demokratikus Koalíció által támogatott jelölt (27,94%), míg az MSZP és a Jobbik részéről preferált jelölt számíthat a legkisebb voksarányra (25,84%).

Hogy megmaradt-e a pártok támogatottságának aránya városunkban, vagy ezúttal más szempontok nagyobb súllyal esnek majd latba, valamint hogyan „ítélkeznek” az ellenzéki előválasztáson résztvevők a választókerült további 16 településén, szeptember végén kiderül…

Miként az is, hogy mennyire gyűrűzik be Gödöllőre a pártok országosan mért népszerűsége. Ugyanis, ha három közvélemény-kutató cég (Závecz Research, Republikon, IDEA) augusztus végi méréseinek átlagát vesszük alapul, a vezető hely a Jobbik, MSZP-Párbeszéd, LMP által támogatott jelöltté (18,33%), a második pozíció a Demokratikus Koalíció által favorizált kandidálóé (11,67%), a harmadik hely pedig a Momentum választottjáé (5,67%). A tendenciákból viszont arra lehet következtetni, hogy a DK erősödése felforgathatja az arányszámokat.

Szeptember 26-ig csak találgatni lehet. Főként egy olyan körzetben, aminek központja Gödöllő, ahol pikánssá teheti az előválasztási voksolást, hogy a polgármester kegyeltjét sokan „körzet-idegennek” tekintik, és a jelölt plakátjain olyan pártok logói is fellelhetők, amiknek helyi tagjai és szimpatizánsai korábban – főként az önkormányzati választásokon – a településvezető ellenzékeként viselkedtek és kampányoltak.


A gödöllői központú választókerület ellenzéki előválasztási jelöltjei szeptember 14-én a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban vitáztak egymással. Íme!



Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online