Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A klímák fontos szerepe mindennapjainkban

2021-09-03 10:05:48

A légkondicionáló berendezések, vagy röviden klímák nyújtotta kényelmet sokan már hosszú ideje élvezhetik otthonukban, munkahelyükön, vagy akár autójukban is. Egy megfelelően használt, jól karbantartott légkondicionáló sokáig segít majd kellemesebb légkört teremteni használói számára. De mi van akkor, ha még nem vetted rá magad egy ilyen berendezés telepítésére?

Az alábbiakban néhány fontos tudnivalót olvashatsz a légkondicionálók hatásairól és karbantartásáról!

Csökkentik az elektromos eszközök által termelt hőt
Egy otthonban vagy irodában nem csak az emberek teste, hanem a megannyi elektromos berendezés (számítógépek, televíziók, hűtők) is rengeteg hőt termel működésével. Sokan észre sem veszik ezt, mert a változás lassú, mégis kimutatható a hőmérőkön.

Ez a technikailag felszerelt otthonokban, vagy a számítógépekkel teli irodákban komolyabb problémákat is okozhat, többek között azért is, mert ezek a készülékek sem szeretnek sokáig meleg körülmények között működni. Szintén problémát jelenthet még a magas páratartalom is.

Egy megfelelően karbantartott légkondicionáló sokkal kényelmesebb, biztonságosabb hőmérsékleteket (és szárazabb levegőt) képes teremteni a felhevült helységekben, megóvva ezzel az ott tartózkodók, illetve a különböző készülékek épségét is.


Javítják a levegő minőségét

Amellett, hogy szárazabbá és hűvösebbé alakítják át egy helység levegőjét, még annak minőségét is segítenek feljavítani. Akár zárt rendszerű klímát használsz, akár olyat, ami a kinti levegőt forgatja be a négy fal közé, ezekben a berendezésekben légszűrők találhatók, amelyek felfogják az allergének (virágpor, penész stb.) és egyéb szennyeződések nagy részét.

Ez különösen a légúti betegségekben szenvedők számára lehet jó hír, na meg persze azoknak is, akik a nagyvárosok közepén élnek, és nem szeretnék a forgalmas utcák szennyezett levegőjét beengedni otthonukba, vagy irodájukba. A budapesti klímák – például – sokat javíthatnak a főváros lakóinak életszínvonalán.

Ideális közeget teremtenek a hatékony munkavégzéshez
A munkavégzés körülményei drasztikusan befolyásolják a dolgozók hatékonyságát és biztonságát is. Ideális hőmérsékleten például sokkal könnyebb arra koncentrálni, amit épp csinálunk, legyen szó szellemi vagy fizikai munkáról.

A nagy melegben hamarabb el is fáradunk, és a magas páratartalom is nehézkesebbé teheti a munkavégzést. Egy klímaberendezés rengeteget segíthet az ideális körülmények megteremtésén, hiszen nem csak hűti, hanem száríthatja is a levegőt.

Mindez csak megfelelő karbantartás mellett érhető el
Egy légkondicionáló rendszeres szakszerű karbantartást igényel. Erre egyrészt a készülék megfelelő működésének biztosítása miatt van szükség, másrészt pedig azért, hogy elkerülhetők legyenek a különféle egészségügyi problémák is.

Mint fentebb olvashattad, a légkondik kiszűrik a levegőből a szennyeződések egy részét, azonban az ehhez használt szűrők idővel eldugulhatnak, és ilyenkor pont, hogy ronthatnak a levegő minőségén. Egyes berendezések szűrői cserélhetők, míg mások kimoshatók. Érdemes ezt a feladatot legalább 3 havonta elvégezni, méghozzá egy szakember segítségével.

A rendszeres karbantartások során nem csak a szűrőket, hanem a berendezés más alkatrészeit is ellenőrzi majd a szerelő, hogy meggyőződjön róla, minden megfelelően működik-e. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online