Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Fejlesztési támogatásban tudhatja le az állam a kompenzációt Gödöllőn

2021-03-25 16:31:03

Az elmúlt hetek közéleti eseményei között feltétlenül említést érdemel, hogy a kormány megkezdte a tárgyalásokat a 25 ezer főnél nagyobb népességszámú települések vezetőivel a járvány okozta bevételkiesések, illetve a központi elvonások lehetséges kompenzálásáról. Ebbe a körbe tartozik Gödöllő is, amelynek irányítói március 17-én tárgyalta a Miniszterelnökségen.

A kétoldalú eszmecserét megelőzően Gémesi György polgármester eleget tett a kormányzat adatkérésének és március 3-i dátummal összefoglalta a gödöllői önkormányzat gazdasági helyzetét, lehetőségeit. Ebben – a teljesség igénye nélkül – 471 millió forintra taksálta az iparűzési adóbevétel kiesését, illetve további 1 milliárd forintos forráscsökkenéssel kalkulált az egyéb bevételek elmaradása és a többletköltségek okán.

A polgármester felsorolta a saját hatáskörben végrehajtott kiadáscsökkentő intézkedéseket, amik mértékét a működésre vonatkozóan hozzávetőleg 500 millió forintban határozta meg. A fejlesztésekről annyit jegyzett meg, hogy a már megkezdett beruházások folytatódnak, újak indítását azonban nem tervezik. A „megkezdett” beruházások körét nem részletezte Gémesi, így azt sem hozta a minisztériumi illetékesek tudtára, hogy idén 914,3 millió forintot terveztek be a helyi költségvetésbe a városháza Szabadság tér 6. szám alatti épületének átépítésére és bővítésére.


Az állami kompenzáció révén megoldható problémák, feladatok listájába belevette a működési hiányok mérséklését, illetőleg felsorolt több fejlesztési lehetőséget. Ezek közül a pályázati úton megvalósítható projekteket (5 tétel, felső értéken számolva bő 1 milliárd forint) és az anélkül elképzelt anyagi igényeket (4 tétel, közel 1,4 milliárd forint) tárta a szaktárcák illetékesei elé.

Összegző sorai között Gémesi megfogalmazta azon igényét, miszerint: határozottan számítanak arra, hogy a 25 ezer főnél alacsonyabb lélekszámú településekhez hasonlóan, Gödöllő esetében is megtörténik az iparűzési adóbevételek kiesésének teljes kompenzációja, de számítanak a járványhelyzet miatti további bevételkiesések, illetve többletköltségek legalább részleges megtérítésére is.

A kormányzat illetékeseivel történt egyeztetésen konkrét döntés nem született a Gödöllőt érintő kompenzációról. Ugyanakkor értesülésünk szerint felmerült, hogy a képen látható, jelenleg állami tulajdonban lévő blahai Gerle utca (300 millió forint felújításra és a tulajdonjog rendezésére) és az engedélyes felújítási tervekkel rendelkező, haraszti városrészen található Kenyérgyári út (pályázati önerő-szükséglet 240 millió forint) rekonstrukciója jó eséllyel belekerülhet a településünkön lakók javát szolgáló kompenzációs csomagba.
Ugyanakkor az sem lenne meglepő, ha más irányú közcélú fejlesztésekre (is) jutna a kormányzati kompenzációból.

Úgy tudjuk, hogy a szóban forgó gödöllői igények mérlegelésével és elbírálásával kapcsolatos kormányzati döntés legkésőbb májusban megszületik.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online