Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gémesi adóemelésről döntött, majd jött az ezt tiltó kormányrendelet

2020-12-02 10:29:04

Egy napig úgy volt, hogy január 1-jétől több, az önkormányzat által kivetett helyiadó is emelkedik Gödöllőn. Erről a különleges jogrendben ráruházott feladat- és hatáskörében Gémesi György polgármester hozott döntést, pontosabban: alkotott rendeletet november 30-án.

Az új helyi jogszabály értelmében a jobbára a tehetősebb vállalkozásokat érintő építményadó és a telekadó mértéke bővült volna, nem egy esetben drasztikusnak tekinthető mértékben.
Az idegenforgalmi adót is utolérte volna az emelés, az adónem összege – az eddigi 300 forintról – 500 forintra növekedett volna személyenként és vendégéjszakánként.

A 2016 januárjától bevezetett kommunális adó mértékének emelésére nem volt javaslat, igaz, a csökkentésére sem. A mentességet élvezők tábora viszont növekedhet, hiszen, aki határozattal igazolja, hogy 94.000 forint alatti nettó jövedelmű, egyedülálló nyugdíjas (eddig 85.500 forint), illetőleg nyugdíjas házastársak esetén az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 62.000 forintot (eddig 57.000 forint), nem kell kommunális adót fizetnie.

A feltételes módnak azért van jelentősége, mert egy nappal azt követően, hogy Gémesi az adóemelésekről döntött, megjelent a – február 8-án hatályát veszítő – kormányrendelet, ami megtiltotta az önkormányzatok számára, hogy 2021-re helyiadót emeljenek, vagy újat vezessenek be.

A kormányhatározat úgy fogalmaz, hogy:
• A 2021. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak az e rendelet hatálybalépése napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke.
• Az önkormányzatnak az e rendelet hatálybalépése napján hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021-ben végződő adóévben is biztosítania kell.
• A települési önkormányzat a 2021. évre új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online