Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Vírusjelentés: újraéledt a gödöllői ingatlanpiac

2020-11-25 11:07:08

A hazai ingatlanpiac folyamatos drágulása 2020 elejére szépen feltornázta a lakáspiaci árakat Gödöllőn is, ami jelentősen megnehezítette a befektetni vágyók helyzetét. Korábban arról számoltunk be, hogy mire számíthat az, aki manapság szeretne Gödöllőn, vagy annak környékén ingatlant vásárolni, most pedig azt vizsgáljuk, hogy hogyan is változott az ingatlanpiac az az idei évben városunk tekintetében.

A járványhelyzet azonban igencsak felforgatta a hazai ingatlanpiacot is, hiszen a végbement gazdasági változások, valamint a korlátozó rendelkezések átrendezték a piaci szerepeket és helyzeteket. Az eladásra, illetve kiadásra kínált ingatlanok átlagos négyzetméter árai a márciusi és áprilisi hónapokban visszaesések után csak júniusra és júliusra kezdtek visszatérni a vírus első hulláma előtt jellemző kerékvágásba. Most pedig szinte hiába a második hullám, az árak nem igazán akarnak csökkenni.

Újra feléledt a lakáspiac

Idén januárban a Gödöllőn vásárolható ingatlanok átlagárai igen magasan mozogtak, az év eleji összegeket a júliusi hónapban még csak a családi házak átlagára haladta meg, hiszen azok ára folyamatos emelkedést tudhatott maga mögött. A hat hónap vonatkozásában tehát a családi házak kivételével az árak minimális mérséklődéséről beszélhetünk.

A júliusi hónap után elkezdtek emelkedni az átlagárak, majd azt követően az árnövekedés és a csökkenés váltakozva volt jellemző az ingatlanpiacra. A megfigyelt időszak során városunkban minden bizonnyal a panel- és téglalakások felváltva voltak a legdrágábbak, a sort pedig mindig a családi házak átlagárai zárták.

Az Ingatlannet.hu adatai alapján a téglalakások 2020 januárjában még átlagosan 516 ezer forintos négyzetméter áron kerültek ki az ingatlanpiacra, ez az összeg márciusig mérséklődött, majd egy minimális áremelkedést követően, április után újra folytatódott a visszafogott, de csökkenő tendencia. Így elérve júliusban a 455 ezer forintos négyzetméter árat. Azt követően újra megugrott az átlagos árfekvés, így az elmúlt három hónapban 500-550 ezer forint/m2 között mozogtak az átlagárak.


A panellakásokat volt, hogy olcsóbb, volt, hogy drágább átlagáron kínálták eladásra a téglalakásokhoz képest. Az ilyen típusú ingatlanok árfekvése a februári hónapban még növekvő tendenciát mutatott, ezt követően azonban a kisebb mértékű mérséklődésé lett a főszerep. Az áprilisi hónapban a panel építésű lakások átlagos árfekvése 479 ezer forint/m2 körül mozgott. Ezt követően pedig a minimális változások voltak jellemzőek a piacon, így júniusban a négyzetméterenkénti árfekvés 474 ezer forint volt. Az októberi árak igencsak alacsonyan mozogtak, hiszen a múlt hónapban már csak 448 ezer forint/m2-ért kínálták eladásra a panel-építésű lakásokat városunkban.

A családi házak négyzetméter árai számítanak a legolcsóbbnak városunkban, a másik két ingatlantípushoz viszonyítva. Mégis itt volt megfigyelhető a legnagyobb mértékű drágulás. A 2020-as év elején még átlagosan 366 ezer forintos négyzetméter áron vásárolhattunk házat Pécsen, májusban ez az összeg már elérte a 397 ezer forintot. A múlt hónapban pedig már jóval 400 ezer forint felett voltak az átlagárak, hiszen akkor már 430 ezer forint/m2-ért hirdették a családi házakat.

Egyre több az új lakás a megyében

A KSH adataiból ugyanis kiderült, hogy 2020 I. félévében megyénkben 23 százalékkal nőtt az épített lakások száma az előző év azonos időszakához képest. Összesen 2071 lakást vettek használatba, 70 százalékuk a városokban épült. Az új lakások 57 százalékának természetes személyek voltak az építtetői. Érdekesség, hogy az új lakások átlagos alapterülete 116 m², ami jelentősen meghaladta az 97 m²-es országos átlagot.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online