Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hol hasznosultak tavaly a gödöllői közkassza százmilliói?

2020-06-19 11:20:34

Június 12-én Gémesi György „gondolt egyet”, és a járványügyi veszélyhelyzet várható feloldása előtt néhány nappal „képviselőtestületi ülést” tartott, gyakorlatilag, magának. Még mielőtt bárki hatáskörének túllépésével vádolná meg a városvezetőt, el kell mondani: a polgármester jogszerűen járt el, amikor döntéseket, határozatokat hozott. Az egyszemélyes határozatok közül az élre kívánkozik az önkormányzati gazdálkodás 2019. évi zárszámadásának elfogadása, aminek folyamatában nagy valószínűséggel nem került vitába önmagával Gémesi.

A számhalmaz tanúsága szerint 2019-ben a gödöllői költségvetés 10,265 milliárd forintos (egy évvel korábban 11,938 milliárd forint) bevételre tett szert, amiből kevéssel több mint 7,665 milliárd forintot (egy évvel korábban 10,362 milliárd forint) költöttek el.
A két tétel közötti, csaknem 2,6 milliárd forintos különbséget költségvetési maradványként nevesítették, amiből közel 1,993 milliárd forintot különféle célokra beépítettek a település idei, eredeti (februárban elfogadott) büdzséjébe. Szabad maradványként közel 426,2 millió forintot az általános célú tartalékba helyeztek, és ez is fedezetéül szolgált a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt veszélyhelyzetben felmerült védekezési kiadásoknak.

A helyi adókból 3,26 milliárd forintos nagyságrendben tervezett bevétel (építményadó, telekadó, iparűzési adó, idegenforgalmi adó, kommunális adó) az év végére meghaladta a 3,6 milliárd forintot. Főként a helyi cégek jártak az élen a forrás növelésében, akik a reméltnél (3,4 milliárd forint) több mint 400 millió forinttal fizettek be többet a gödöllői közkasszába. A 2016 januárjában történt bevezetése óta rendszeresen komoly vita és ellenérzés tárgyát képező kommunális adóból 209 millió forint folyt be 2019-ben, annyi, mint egy évvel korábban.
Miután a kormány az idei évre már elvonta és az ország jövő esztendőre tervezett költségvetési javaslata alapján továbbra is elvonni tervezi a gépjárműadót, érdemes megemlíteni, hogy 2019-ben a gödöllőiek 124,1 millió forinttal táplálták ezen a jogcímen a helyi közkasszát.

Napjaink politikai felhangoktól sem mentes vitáját alapul véve, sokatmondó adat, hogy az elmúlt évben az állam – az eredetileg tervezett 1,363 milliárd forinttal szemben – 1,554 milliárd forinttal támogatta a gödöllői költségvetést (+14%), miközben szolidaritási hozzájárulásként 430 millió forintot vontak el a gödöllői önkormányzat költségvetésétől

Hosszú ideig lehetne elmélyülni a zárszámadási előterjesztés sorai között, hogy – főként a kiadási oldalon – teljes képet kapjunk arról, papíron milyen gazdálkodást folytatott a tavalyi választási évben a gödöllői településvezetés.
A részletekbe teljes mélységben nem mennénk bele, ám azt mindenképpen meg kell említeni, hogy – a településüzemeltetésre fordított 696 millió forinton, a lakó- és nem lakóépületek fejlesztésére, felújítására elköltött 377 millió forinton, illetőleg az út-, járda-, kerékpárút-, parkoló- és buszváró építésre felhasznált 538,7 millió forinton kívül – a Testőrlaktanya (Várkapitányi lak) helyreállítása csaknem 185 millió forintos kiadással járt.
Főtéri eszközbeszerzésre és -telepítésre kevéssel több mint 3,4 millió forintot fordítottak, ugyanakkor a városháza új, Szabadság tér 6. szám alatti épületének átépítésére és bővítésére eredetileg betervezett 500,2 millió forintot nem tudták „felélni”, miután a beruházással kapcsolatban kiírt közbeszerzési eljárás eredménytelenül zárult.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online