Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mozgalmas volt Gödöllő ingatlanpiaca az elmúlt egy évben

2020-04-29 17:26:00

Városunkban az elmúlt egy évben az árak hol magasan, hol alacsonyabban voltak. Ez leginkább a lakóingatlanok összesített áraira igaz. A változások ellenére a mai négyzetméter-árak nagyjából újra egy szinten vannak az egy évvel ezelőttiekkel.

A 2019 áprilisában jellemző átlagárak a családi házak tekintetében 15 ezer forinttal voltak alacsonyabban a mostani árakhoz képest. A téglalakások napjainkban 7 ezer forinttal olcsóbbak, mint az előző év áprilisában. A panellakások árfekvése között a két dátumot tekintve csupán 2 ezer forintos különbség van.

Ennek ellenére igen változatos volt az elmúlt év

Az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján jól látható, hogy az elmúlt egy év során a gödöllői lakóingatlanok árai voltak fent is, lent is. 2019 áprilisában az átlagos négyzetméterár – például – 378 ezer forint volt. Ezután az árak még két hónapig folyamatosan emelkedtek, így elérve júniusban a csúcspontot, szám szerint a 390 ezer Ft/m2-t. Június után egy elég jelentős visszaesés történt, mely egészen szeptemberig tartott, ekkor átlagosan 370 ezer forintos négyzetméter áron lehetett ingatlant vásárolni Gödöllőn. Innentől újra árnövekedés következett három hónapon keresztül. A 2019-es év végén az ingatlanárak újra elérték 390 ezer körüli átlagértéket.
A 2020-as évben januárról februárra rögtön egy 5 százalékos csökkenés szemtanúi lehettünk. A kezdeti visszaesést követően márciusra egy kisebb áremelkedés következett, ekkor az átlagár elérte a 373 ezer Ft/m2-t.


Az elmúlt egy évben szinte mindig a panellakások vitték a prímet
A családi házak és a lakások árait megnézve már első ránézésre elmondható, hogy az elmúlt év során egy hónap kivételével folyamatosan a panelek voltak a legdrágábbak a városban. Egyedül a 2020-as év januárjában előzték meg a téglaépítésű lakások a paneles változatokat, ekkor az első típusút 507 ezer Ft/m2-ért, a másodikat 470 ezer Ft/m2-ért kínálták eladásra.
A téglalakások árai szinte folyamatosan növekedtek 2019 áprilisától 2020 januárjáig, átlagáruk körülbelül 15 százalékkal emelkedett a hónapok alatt. Ezután már csak csökkenés történt, 2020 márciusában az átlagárak elérték a négyzetméterenkénti 420 ezer forintot. A panellakások az elmúlt egy évben az augusztusi hónapban voltak a legdrágábbak, ekkor átlagosan 547 ezer forintot kértek az eladó lakásokért négyzetméterenként. 2020 márciusában ez az összeg már csak 480 ezer Ft/m2 volt. A Gödöllő területén eladó házak árai nem mutattak kirívó változásokat, általában 350-360 ezer forintos négyzetméterár körül mozogtak.


Átírja az ingatlanpiacot a koronavírus
Az MNB áprilisban kiadott ingatlanpiaci jelentése a koronavírus hatásával foglalkozott. A rövidtávot nézve már kijelenthető, hogy nőtt a kihasználatlanság, a hosszú távú hatások viszont még bizonytalanok. Az irodapiacon, a 2019-es év végén a kihasználatlansági ráták 5,6 százalékosra csökkentek, ez az arány az idei év során már valószínűleg emelkedni fog. Rövidtávon a kialakult helyzet következményei között szerepel a bérleti kereslet csökkenése, továbbá a járvány idejére számolni kell minden szegmensben a bérleti díjkedvezményekkel és jelentős bevételkiesésekkel is.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online