Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Olvassunk többet a Gödöllői Királyi Kastélyról!

2017-06-05 14:34:28

Aki valaha járt már a Gödöllői Királyi Kastélyban, azt nagy valószínűséggel megfogta a hely szelleme, és kedvet kapott arra, hogy jobban megismerje Erzsébet királyné korát. A régi épületek látogatásakor ugyanis többségünk megpróbálja magát elképzelni az épület fénykorában, és átélni, hogyan teltek mindennapjaik az akkori embereknek. A Gödöllői Királyi Kastélyról – szerencsére – bőven akad olvasnivaló, így mindenki kielégítheti információéhségét. Bővítsük tudásunkat!

A gödöllői kastélyról szóló kiadványok közül az egyik legkiemelkedőbb kötet Faludi Ildikó: A gödöllői kastély című könyve, ami rendkívül igényes kivitelben megszerkesztett képes album. A kötet teljes körűen bemutatja a kastély öt nagy történeti korszakát, az építésétől kezdve, napjainkig. Külön előnye, hogy nem csupán az épületre fókuszál, hanem információkat közöl a benne élt emberekről és a kastély parkjáról is, sőt, az ismeretanyag Gödöllő város történetével kezdi a kastély bemutatását. Az album a magyar leírások mellett angol, német és francia nyelven is tartalmazza az információkat, így a külföldi turistáknak is jelentős segítséget nyújt a kastély történetének megismerésében.
Építészeknek és a szakma iránt érdeklődőknek lehet érdekes olvasmány Máté Zsolt: A gödöllői kastély építése és helyreállítása című könyve, ami szintén a Gödöllői Királyi Kastély gondozásában látott napvilágot. A kötet főleg a címben is meghatározott építésre és helyreállítási munkálatok sorának leírására koncentrál, laikusnak is érdekes olvasmány lehet.

Haszonnal forgathatjuk Varga Kálmán: A gödöllői kastély évszázadai című kötetet is, ha történelmi ismereteink bővítésére vágyunk, hiszen ebben a könyvben a kastély történetét ismerhetjük meg a Grassalkovichok korától napjainkig. Az átfogó és részletesen kidolgozott kötet alaposan kidolgozott ismeretanyagot közöl, amit hivatkozásokkal támaszt alá, így mindenki meggyőződhet a benne szereplő adatok és információk hitelességéről.

Száraz tények helyett…

Aki a száraz tényeket már megismerte a Gödöllői Királyi Kastélyról, annak további információkat nyújthat a Kedves Idám! című leveleskönyv, ami a tények helyett a Ferenczy Idához, Erzsébet királyné felolvasónőjéhez írt levelezéseket mutatja be. Nem csupán a királyné levelezését tartalmazza a könyv, hanem Ferenc József Andrássy Gyula és Schratt Katalin Ferenczy Idával való levelezése is megtalálható ebben a kötetben, így a korábban megismert tudásanyag mellett, betekintést nyerhetünk a kastélyban élők mindennapjaiba, problémáikba és életük apró vagy épp nagyobb részleteibe. A levelezés alapján kirajzolódik előttünk a királyné és a felolvasónő közeli barátsága, aki szinte mindent feladott azért, hogy 34 éven át hűséges felolvasója és barátja legyen úrnőjének. A könyv először 1992-ben látott napvilágot az Akadémiai Kiadó gondozásában, ám 2016-ban újra kiadták.

A Magyar Kastélylexikon, amit dr. Virág Zsolt szerkesztett és megyénként külön kötetekben tartalmazza a még fellelhető és a már lebontott kastélyokat és kúriákat, a 2011-ben megjelent Pest megyei kötetében foglalkozik a Grassalkovich-család gödöllői kastélyával. A könyvből az is kiderül, hogy a család nem csupán Gödöllőn, hanem a környékbeli településeken is rendelkeztek birtokokkal és kastélyokkal, például, a közeli Hatvanban vagy Budapesten is.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online