Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Szemét-ügy: mi lesz, ha a polgármesterek felébrednek?

2014-11-21 15:38:45

A rezsicsökkentés nyírhatja ki 100 település közös szemétkezelőjét címmel jelentetett meg írást a vs.hu, amiben Gyenes Szilárd, a gödöllői központú Zöld Híd Régió Kft. – posztjáról november 20-án távozó – ügyvezető igazgatója fogalmazza meg véleményét a szerinte csőd közelébe került társaság helyzetéről.

Az október 22-én Gödöllő társadalmi megbízatású alpolgármesterévé választott Gyenes Szilárd korábban hírportálunknak azt nyilatkozta, új megbízatása nem menekülés, és iskolának tekinti az alpolgármesteri kihívást.
A vs.hu cikkében – egyéb, meghökkentőnek számító gondolat mellett – Gyenes Szilárd azt mondta: köztulajdonú, mégis modern szemléletű, gazdaságilag és szakmailag fenntartható közszolgáltatót építettek fel. Ezeket az értékeket rombolják le napjainkban átgondolatlanul. A vége az lesz, hogy a szemétszállítási díj háromszor annyiba fog kerülni az itt élőknek, az adófizető embereknek.

Mivel a regionális hulladékgazdálkodási rendszer jelene-jövője több, a gödöllői központú választókerülethez tartozó települést is érint, megkértük Vécsey László országgyűlési képviselőt, hogy reagáljon a cikkben megjelentekre, különös tekintettel az egyelőre riogatásnak tűnő áremelkedési vízióra.
A Fidesz-KDNP parlamenti képviselője úgy fogalmazott, hogy a csődbe jutott rendszereknél a katasztrófavédelem által kijelölt szolgáltatók, ha ilyet nem találnak, akkor végső soron a Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Szolgáltató Kft. (NHSZ) cége(i) ma 300 forintért ürítenek alkalmanként (hetente) egy lakossági gyűjtőedényt. Ez napjainkban a Zöld Hídnál mintegy 600 forint. A tervezett holding belépése esetén tehát nem háromszoros, hanem várhatóan fele akkora lesz a díj.


Vécsey László hozzátette: a Zöld Híd egy megalomániás projekt. Nem a tervezett rendszer valósult meg. Nincsenek átrakók, hulladékudvarok, a gazdaságosan üzemelő kis begyűjtő vállalkozásokat tönkre tették, Nógrádmarcalt fondorlatosan elvették a tulajdonosaitól. Gyenes Szilárd vezetésével rakták össze a technológiát. Eleve nem lett volna szabad az ő irányításával üzemeltetni, mert soha nem fogja elismerni, hogy rosszak az alapok.
Ő és a társulás elnöke, Gémesi György hallani sem akart a tulajdonos önkormányzatok jobbító szándékáról. Az önkormányzati társulási forma gyengeségével visszaélve, inkább a végsőkig (közeli csőd?) kizsigerelték a céget. A „non-profit” az ő felfogásukban csupán annyit jelent, hogy ami for-profit esetén a nyereség lenne, azt inkább másra költik, ahelyett, hogy a rendszer gazdaságosságát növelve, a szolgáltatás árát csökkentenék.
Nem az a veszteség, hogy a fótiaknak vissza kell fizetniük, amit – a másodfokú határozat alapján – jogtalan díjképzéssel elvettek tőlük. Még csak nem is az a veszteség, hogy a további 39, „komplex” szolgáltatással ellátott település vezetése is visszaszerezheti a lakossága számára ezt az összeget, ha a polgármesterek felébrednek. Az igazi veszteség, hogy 2013 januárjától Gyenes és Gémesi továbbvihették a céget, ahelyett, hogy beismerték volna: ők nem tudják ebben a rendszerben ezt a céget törvényesen üzemeltetni. Minél tovább lehet ráhatásuk a cégre, annál többe fog kerülni az adófizetőknek – zárta gondolatait a kormánypárti képviselő. Fotó: vs.hu


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online