Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Őshonos gyümölcsfákat ültetnek a Rezsiszelídítők

2014-06-24 09:29:19

Lezárta háztartások közösségei számára az E.ON csoport támogatásával indított energiatakarékossági versenyét a gödöllői székhelyű GreenDependent Intézet. A program célja az volt, hogy növelje a családok, háztartások energiahatékonyságát, és népszerűsítse, terjessze a klímabarát, karbon-szegény életmódot.

A tavalyi év végén indított, „kisebb karbon-lábnyomon” való életvitelt segítő közösségi-háztartási verseny hat hónapja során a résztvevőknek minden hónap elején le kellett olvasniuk és az online kalkulátorban feljegyezniük fogyasztásaikat (áram-, gáz-, egyéb fűtőanyag és vízfogyasztás). Emellett négy kreatív feladat megoldására is vállalkoztak: először felmérték energiahasználati adottságaikat és szokásaikat, háztartásra és közösségre szabott megtakarítási tervet készítettek, majd húsvéti energiaböjtöt, illetve klímabarát locsoló bulit terveztek, átgondolták közlekedési szokásaikat, végül pedig mások meggyőzésére készítettek társasjátékot, írtak dalt vagy verset.

A legjobban szereplő és legtöbbet megtakarító közösségek június közepén beszámoltak eredményeikről, valamint értékes nyereményeket vehettek át. A győztes egyházasfalui Rezsiszelídítők közösség tagjai 34,6% energiát takarítottak meg előző évi fogyasztásukhoz képest, a 2. helyezett Tegyél a KÖRNYE-zetedért! csapat Környéről 11,2%-ot, a 3. helyezett győri Villanyászok pedig 6,6%-ot.

A megtakarítási program részeként a szervezők arra is ügyeltek, hogy a lebonyolítás is minél kisebb lábnyomot hagyjon. Ennek megfelelően minden kapcsolódó rendezvény szervezésekor figyeltek arra, hogy az klímabarát és zöld legyen, valamint karbon-lábnyomukat is kiszámolták, amit a résztvevő közösségek között szétosztott 130 őshonos gyümölcsfa ültetésével kompenzálnak. A gyümölcsfák a hazánkban működő, fajtamegőrzést szolgáló egyik – úgynevezett – Tündérkertből, Pórszombatról származnak, így a semlegesítés mellett a biodiverzitás megőrzését is szolgálják.
További információ:
www.energiakozossegek.hu


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online