Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Romák sírjai is áldozatul estek a rongálásnak

2013-08-30 15:00:04

Augusztus 25-ére virradóra észlelték a gödöllői Dózsa György úti köztemetőben, hogy – egyelőre ismeretlen tettesek – hat sírt megrongáltak, köztük roma származású elhunytakét is.

A kutakodás eddigi adata alapján a kegyeleti indíttatás kizárható, miként az is, hogy egy személy, vagy a lakosság egy csoportja elleni célzatos ellenszenv lenne a garázdaság oka. Bizonyosra vehető, hogy anyagi haszonszerzés motiválta az elkövető(ke)t. A rongálók több sír fedőlapját próbálták meg felfeszíteni, illetve elmozdítani, de az alatta lévő kriptát az esetek többségében nem tudták kinyitni.

Egy koporsóhoz azonban hozzáfértek, és erőszakkal fel is nyitották. Az elhunyt ruházatában néhány ezer forintot találtak, amit az unokái raktak oda a temetés idején. Ezen kívül egy 10 x 20 centiméteres kistáska is a zsákmányuk lett, benne az elhunyt személyes tárgyaival. Értesülésünk szerint a rongálással okozott kárt a hozzátartozó 300 ezer forintban határozta meg, míg a lopással keletkezett anyagi veszteség 10 ezer forintra tehető. 

A többi sértett felkutatása folyamatban van. Az ügyben a Gödöllői Rendőrkapitányság illetékesei nyomoznak. A helyi zsaruknak – sajnos – van tapasztalatuk, hiszen július utolsó napjaiban Turán is történt hasonló eset, aminek elkövetőit már sikerült rendőrkézre keríteni és elszámoltatni. Ott kerítéskivágás módszerével hatoltak be a Vácszentlászlói úton található új köztemetőbe, és a sírokra erősített színesfém tárgyakat eltávolították, illetve eltulajdonították. Összesen 29 sír eset áldozatul a barbár kezeknek.


A temetőkről és temetkezési tevékenységről szóló hatályos, idén januárban egységes szerkezetbe foglalt önkormányzati rendelet 13. és 14. paragrafusa meghatározza a temető üzemeltetésére vonatkozó előírásokat. A hét hektáros területen fekvő Dózsa György úti köztemető fenntartása – kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján – az önkormányzati alapítású VÜSZI Kft. feladata. A rendelet 15 pontban rögzíti az üzemeltetőre háruló kötelezettségeket. Ezek között nincs olyan, ami kifejezetten a temető őrzésére vagy őriztetésére vonatkozik. Ettől függetlenül a temető egyik bejáratán egy tábla figyelmeztet arra, hogy a sírkert biztonsági szolgálat által őrzött terület.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online