Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Az olimpiai bajnok honfitárs vetett véget Gémesi Csanád pazar világbajnoki menetelésének

2013-08-07 17:26:44

Gémesi Csanád, a Gödöllői EAC pengeforgatója és Szilágyi Áron, a tavalyi londoni olimpia egyéni bajnoka annak tudatában vágtak neki a budapesti Syma-csarnokban zajló vívó világbajnokság kard egyéni küzdelmeinek a 64-es főtáblán, hogy ha mindketten három asszót nyernek, akkor a legjobb 8 között egymással meccselhetnek az elődöntőbe jutásért.

Csanád első ellenfele az amerikai színekben versenyző Alekszander Ocsoszkij volt. A gödöllői fiú nagyon magabiztosan vívott, olyannyira, hogy ellenfelét 10-2-es állásnál sárga lappal figyelmeztették. Ezt követően az amerikai szerzett két tust, amivel némiképp közelebb zárkózott Csanádhoz. A kezdeményezést azonban nem tudta átvenni, így a GEAC kardozója fölényes, 15-6-os sikerrel lépett tovább.

A legjobb 32 között egy újabb amerikai, a színesbőrű Daryl Homer jelentette az leküzdendő akadályt. Csanád szemszögéből nézve, kifejezetten jól indult a csörte: 4-1. Némi megtorpanás: 5-5, majd 7-6-ra már a tengerentúli fiú vezetett. Ezt követően gyakorlatilag felváltva estek a tusok, egészen 12-12-ig. Ekkor Gémesi két találattal ellépett, és 15-13-ra nyert.

A nyolcaddöntőben a fehérorosz Alekszander Bujkevics várt Csanádra, aki 5-2-re elhúzott, de a belorusz egyenlíteni tudott. Idegölő percek következtek, egál körüli eredményekkel. Tíznél együtt voltak, majd Gémesi sokkolta a fehéroroszt, és 15-10-zel a negyeddöntőbe menetelt.
Csanád tehát teljesítette a saját magával szemben a selejtezők után megfogalmazott elvárást, miszerint, akkor lenne elégedett, ha bejutna a legjobb nyolc közé, valamint azt is, hogy részéről létrejöhessen a magyar-magyar párharc az elődöntőbe jutásért. Szerencsére, Szilágyi Áron is partner volt ebben, aki az olasz klasszis, Aldo Montano 15-9-es legyőzésével jutott a legjobb 8 közé, ahova harmadik magyarként Szatmári András is bevívta magát.

A Gémesi-Szilágyi asszó előtt óhatatlanul felmerült a kérdés: mit kíván a magyar érdek? Szabad-e, kell-e tisztelni a regnáló olimpiai bajnokot? Az első tust a szülei révén hévízgyörki kötődésű Szilágyi adta. Gémesi 4-3-nál még vezetett, de ezután kiesett a ritmusból, és zsinórban nyolc találatot kapott (4-11). Ezzel elszállt az esélye, hogy világbajnoki érmet szerezzen, ez a 15-9 arányban diadalmaskodó Szilágyi Áronnak adatott meg, aki – miután Szatmári András egy találattal elvérzett az orosz Kovaljovval szemben – egyedüli magyarként lett elődöntős.

Gémesi Csanád a 7. helyen zárta a világbajnokság férfi kardozóinak egyéni versenyét, míg Szatmári a 8. lett.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online