Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megkönnyezték a Gödöllő Kultúrájáért díjat

2013-01-20 18:56:41

Arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc 190 éve, 1823. január 22-én, szatmárcsekei magányában végzett a Himnusz kéziratának letisztázásával, a délutáni órákban a Művészetek Háza Gödöllő épületének színháztermében megrendezték a Magyar Kultúra Napja városi ünnepségét.

A színvonalas zenei és táncos betétműsorokkal egésszé tett eseményen átadták a helyi önkormányzat által tizennégy esztendővel ezelőtt alapított Gödöllő Kultúrájáért díjat. Az elismerő cím odaítéléséről a gödöllői képviselőtestület tagjai december 13-án, zárt ülésen határoztak. Az előzetesen közzétett felhívásban tíz magánszemélyre és két közösségre érkezett jelölés. Városvezetőink döntése Herczenik Anna operaénekesnőre és Virághné Vajda Gyöngyvér táncpedagógusra esett.

Herczenik Anna – akinek a zenéhez való kötődése már a művelődési központban egykoron működött Zenevárban elkezdődött – a gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola ének-zene tagozatára járt, majd a Török Ignác Gimnázium padjait koptatta. Emellett a Fréderic Chopin Zeneiskola növendéke volt, ahol 10 évig tanult hegedülni, majd 1992-től négy évig énekelni. Tizenhét évvel ezelőtt megnyerte a 10. Ki-Mit-Tud? televíziós tehetségkutató verseny opera kategóriáját. Ezt követően elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera tanszakát, és tagja lett az 1998-ban életre hívott Gödöllői Fiatal Művészek Egyesületének.
Anna 2001-től az Operastúdió tagja, míg 2002 óta az Operaház magánénekesnője. Első jelentős szerepe Nannetta volt, Verdi Falstaffjában. Fontosabb alakítása főként Mozart operáihoz kötődnek. 2003-ban Artisjus-díjban részesült. Rendszeresen visszatérő fellépője a Szegedi Szabadtéri Játékoknak. Sokszínű zenei tudását számos gödöllői rendezvény résztvevői is megcsodálhatták: legyen szó ünnepségekről, díjátadókról, vagy a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesületének égisze alatt bemutatott produkciók főszerepekről.

Virághné Vajda Gyöngyvér több mint tíz éve a Szent Imre Katolikus Általános Iskola tanára, és a gödöllői fiatalok művészeti oktatását kiemelkedő színvonalon végző táncpedagógus. Diplomát szerzett a Magyar Állami Artistaképző akrobatikus revütáncos szakán. A Magyar Táncművészeti Főiskolán modern társastánc-divattánc pedagógusi, a Testnevelési Egyetemen pedig sportedzői végzettséggel bővítette szakképzettségét.
Megannyi, Gödöllőn, valamint a város határain túl bemutatott előadás, színpadi darab varázslatos koreográfiája fűződik a swing-táncban egykoron világbajnokként ünnepelt művész-pedagógus nevéhez, aki fő mozgatórugója a helyi fiatalok gimnasztika- és táncképzésében élenjáró Jumpers TKSE-nek, illetőleg a nemrégiben létrehozott Gödöllő Táncszínháznak. Munkáját minden téren az alaposság és az igényesség jellemzi.

A Magyar Kultúra Napja gödöllői ünnepségének krónikája nem lenne teljes, ha nem tennénk említést két momentumról. Egyrészt polgármesterünk szavairól, másrészt a díjazottak tiszteletére összeállított műsorról.
Városunk első embere köszöntőbeszédében – többek között – elmondta, büszke arra, hogy Gödöllőn sok olyan műhely létezik, amely az igényes kultúra képviseletét és terjesztését szolgálja. Az azonban cseppet sem örömteli, tette hozzá Gémesi György, hogy ebben az évben az állam csupán 36 millió forinttal járul hozzá a helyi kulturális és közművelődési élet intézményeinek támogatásához, miközben az önkormányzat ennek mintegy tízszeresét áldozza a területre.


Az ünnepi műsor valóságos helyi sztárparádéval ért fel. Szerkesztői gondosan ügyeltek arra, hogy abban mindkét jutalmazotthoz kötődő személyek, művészeti csoportok és történetek színre kerüljenek: a Gödöllői Ifjúsági Vonószenekar, a Cavaletta Nőikar, a Gödöllő Táncszínház és a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesületének tagjai egyaránt kitettek magukért. A hatás nem maradt el, a szakmai pályafutásukat segítőknek köszönetet mondó díjazottak többször is elérzékenyültek. A legmeghatóbb pillanat talán az volt, amikor a Hollandiában élő Herczenik Eszter zenés videóüzenetben köszöntötte nővérét.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online