Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Kilakoltathatják a gödöllői csúcsadósokat

2012-04-20 08:44:35

Intézkedési tervet fogadtak el március elején megtartott zárt ülésükön a gödöllői képviselőtestület tagjai az önkormányzati lakásgazdálkodási tevékenység kapcsán felhalmozódott kintlévőségek kezelésére. Napjainkban 128 darab bérlakás van helyi köztulajdonban. Ezek bérlői 2011 december végéig csaknem 34 millió forintos tartozást termeltek. Beszédesebb adat, hogy egyharmaduk (45 bérlő) adóssága meghaladja a 20,5 millió forintot.

Az aktuális kimutatások szerint az érzékelhető, hogy a gödöllői önkormányzat tulajdonát képező lakásokat bérlők és használók egy része rendszeresen, határidőben teljesíti fizetési kötelezettségét, de sajnálatos módon egyre nagyobb számban akadnak olyanok is, akik huzamosabb ideje tartoznak legalább 100 ezer forinttal. Ez utóbbi kör jobbára a szociális céllal bérbe adott lakások bérlőiből, illetőleg a jogcím nélküli lakáshasználókból (22 jogviszony) tevődik össze, néhányan pedig a költségelvű, vegyes tulajdonú társasházakban (15), valamint az ugyancsak költségelvű Deák téren található épületekben laknak (8).

Mivel a kintlévőségek mértékének további emelkedését az illetékesek már nem tartották tolerálhatónak, a bérlakások jellege (költségelvű vagy szociális) és a tartozás összege alapján csoportosított intézkedési tervet készítettek. Ezt az esetek többségében környezettanulmány és az életviszonyok felmérése előzte meg, hogy a minimum 100 ezer forintos pénzügyi sarat felhalmozott adósok – kvázi – egyénre szabottan kapjanak lehetőséget tartozásaik rendezésére. Nehezíti a helyzetet, hogy a gödöllői önkormányzat bérlakásaiban élő, bérletidíj-hátralékot összegyűjtött lakók közül többen a közüzemi díjak (főként vízdíj) kiegyenlítésével is jócskán hadilábon állnak.

Az intézkedési tervet a városatyák elfogadták, és elrendelték annak végrehajtását. Azzal a kitétellel, hogy a lakáshasználati, valamint bérleti jogviszony megszüntetése iránt azokban az esetekben lesz indokolt intézkedni, amikor az adós már nem mutat fizetési hajlandóságot a továbbiakban sem. Ekkor – a lakás kiürítésére és a tartozás behajtására irányuló bírósági eljárás megindításával – akár utcára is kerülhetnek egyesek.

A kilakoltatás veszélye a Deák téri, valamint a költségelvű, vegyes tulajdonú épületben lévő lakásokban élők esetében főként akkor áll fenn, ha a tartozás mértéke meghaladja a félmillió forintot. A Harmat utcai szociális hajlékoknál ez az intézkedés elsősorban az 1 millió forint feletti adósságot felhalmozott bérlőket vagy használókat fenyegeti.

A gödöllői önkormányzatot kényszerhitelezővé tevő 45 gödöllői lakbér-hátralékos közül a listavezető összesített tartozása (bérleti díj, lakáshasználati díj és vízdíj) megközelíti az 1.650.000 forintot, miközben a legkevésbé renitensnek 113 ezer forintot kell(ene) megfizetnie. Az átlagos tartozás mértéke a tavaly év végi állapot szerint valamivel több mint a 456 ezer forint.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online