Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Érdekességek is fellelhetők a gödöllői költségvetés hathavi közpénz-forgalmában

2024-09-19 10:09:48

Szeptember 19-i, a 2019 óta tartó önkormányzati ciklust tekintve, utolsó ülésükön a gödöllői képviselőtestület tagjai – mások mellett – a város februárban elfogadott, azóta többször módosított költségvetése első félévi, június 30-ig történt megvalósulásának adataival is szembesülhettek. A városatyák 12 igen szavazattal, valamint 1 tartózkodással, kérdés és hozzászólás nélkül nyugtázták a határozati javaslatot.
A teljesség igénye nélkül nézzük, hogy az előirányzott legfontosabb bevételi és kiadási tételeket időarányosan milyen százalékos mértékben sikerült teljesíteni.

Bevételek
Közhatalmi bevételek (adók) 59,1%
Kamat- és más, nyereségjellegű bevételek 85,3%
Működési költségvetési bevételek 55,7%
Felhalmozási költségvetési bevételek (fejlesztés, felújítás) 9,8%
Költségvetési bevételek mindösszesen 54,6%

Kiadások
Kötelező feladatok 44,1%
Önként vállalt feladatok 41,3%
Működési feladatok 44%
Felhalmozási feladatok 27,4%
Városi kiadások mindösszesen 42,1%

Az első féléves teljesítés konkrét adatainak ismertében változott a városi költségvetés általános tartalékának keretösszege. A februárban elfogadott 150 millió forint később 202,8 millió forintra nőtt, majd június 30-ával lezajlott ki- és befizetések alapján – 13,3 millió forintos csökkenéssel – 189,5 millió forintra módosult.

Alig került valamibe a városháza-építés projektje, igaz munkálatok sem nagyon folytak
A felhalmozási kiadásokkal összefüggésben érdemes megemlíteni, hogy az évek óta épülőfélben lévő városházára az idei esztendő első félévében 13.695.688 forintot áldoztak, az alábbi részletezés szerint:
• 10.160.000 forint – munkálatokkal kapcsolatos műszaki ellenőrzés díja
• 3.266.855 forint – a befejezetlen épület hiányzó tetőrészeinek fedése, fólia-védelemmel történő ellátása, tetőtéri kazánház burkolása, gipszkarton épületen belülre történő deponálása, építési törmelék konténerbe rakása és lerakóhelyre szállítása
• 268.833 forint – kerítés- és mobil illemhely bérlése

A határozat ellenére nem fizették vissza határidőre a vívócsarnok-építésre adott 50 millió forintos közpénz-kölcsönt
A korábbi években négyszer hosszabbította meg a gödöllői képviselőtestület az Isaszegi úti vívócsarnok-építésre négy és fél esztendővel ezelőtt adott 50 millió forintos kamatmentes kölcsön visszafizetési határidejét, legutóbb tavaly júniusban. Az akkor elfogadott határozat szerint idén június 30-ig kellett volna megérkeznie a helyi közkasszába a félszáz millió forintnak. Újabb határozat a hosszabbításra nem született, viszont egy, jókora bizonytalanságot sugalló mondat igen:
„Az állami támogatás utólagos finanszírozással történik, ezért az összeg visszafizetése 2024-ben várható.”


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online