Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A középmezőnyben végzett a MATESzedd csapata az V. Tisza-tavi PET Kupán

2024-07-09 10:27:20

Ebben az évben minden eddiginél nagyobb flottával és közel 80 kenus különítménnyel rajtolt el az V. Tisza-tavi PET Kupa, hogy hulladék után kutatva evezze végig a Tiszafüred-Tiszaszőlős-Tiszaderzs-Tiszanána-Dinnyéshát közötti folyószakaszt. Június utolsó napjaiban tizenkilenc csapat vágott bele a folyótakarításba. Az útvonal három éve változatlan, ezért még elkeserítőbb volt látni, hogy idén a nádasok és az ártér a tavalyi évhez képest is szennyezettebb volt.

Az idei 370 fős mezőny körülbelül 20 százaléka gyermek volt, az alap- és középfokú oktatási intézmények szép számmal képviseltették magukat. A felsőoktatási intézményeket idén a „MATESzedd” csapatának legénysége képviselte, akik a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetéből érkeztek.

Az V. Tisza-tavi PET Kupán a csapatok 3 nap alatt több mint 7,5 tonna (2.320 zsák) hulladéktól mentesítették a folyót, amivel bőven felülmúlták a tavalyi mennyiséget. A hulladék jellege változatlan, továbbra is PET-palackokból volt a legtöbb, hiszen ezek a súlyuk miatt könnyen úsznak a vízen, de sok üveg, fémdoboz, fél pár papucs és kommunális hulladék gyűlt össze az ártérből.
A versenyt az MBH Bank csapata nyerte meg, a MATESzedd csapata a középmezőnyben végzett. A verseny során egyre erősebben összekovácsolódó csapat változó számban, de szűnni nem akaró lelkesedéssel tisztította a folyószakaszt, munkájuk nyomán jelentős mennyiségű és sok esetben veszélyes hulladék (például: növényvédőszeres és festékes dobozok) került ki az ártéri erdőkből és a nádasokból – tudatta hírportálunkkal a MATE Médiaközpont.

Az Intézet kollégáinak részvételét az V. Tisza-tavi PET Kupán a 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00239 számú (Innovációs és Technológiai Minisztérium) pályázat, a REPurpose Horizon Europe projekt, illetve az ehhez kapcsolódó magyar önerő alap pályázat támogatta.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online