Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Uniós elnökség: elenyészőnek mondható „diplomáciai terhelésre” számíthat Gödöllő

2024-07-01 10:08:49

Magyarország július 1-jén veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Belgiumtól, hogy a féléves ciklust kitöltve, a következő esztendő első napjától Lengyelországnak átadja a képzeletbeli stafétát.

A 2024-es esztendő második felében esedékes magyar soros elnökség lehetőséget ad hazánknak, hogy jobban megmutassa magát, illetve a közösség jövőjéről alkotott elképzeléseit az európai színtéren, továbbá hogy elősegítse olyan, az európai polgárok mindennapjait meghatározó kérdések becsatornázását, mint a versenyképesség, a demográfiai helyzet, a migráció, vagy a nyugat-balkáni bővítés.

Hazánk elnöksége sajátosnak tekinthető, hiszen a június 9-én lezajlott európai parlamenti választásnak köszönhetően az intézményi átmenetre esik. Ez különleges lehetőségeket és kihívásokat egyaránt tartogat, ugyanis ebben az időszakban határozzák meg az intézményi együttműködés alapjait, megkezdődik a jogalkotási munka kialakítása, továbbá olyan politikai és stratégiai tervezési dokumentumok születnek, amik meghatározzák az elkövetkezendő intézményi ciklus munkáját.

Emlékezetes, hogy az Európai Unióhoz 2004. május 1-jén csatlakozott Magyarország első alkalommal 2011. január 1-je és június 30-a között már betöltötte az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Az utólagos visszajelzések arra engedtek következtetni, hogy rendkívül sikeres elnökséget zártunk, amiben főszerep jutott Gödöllőnek, azon belül is a Gödöllői Királyi Kastélynak, mint megannyi jelentős tanácskozás helyszínének, valamint a Művészetek Háza épületének, mint sajtóközpontnak.
Értesülésünk szerint a most, július 1-jén kezdődő magyar elnökségi időszakban lényegesen kisebb – mondhatni: elenyésző – „diplomáciai terhelés” éri településünket. Kijelenthető, hogy nem lesznek hosszú napokra, hetekre vonatkozó kordonozások, forgalomelterelések és lezárások sem a város szívében.

A magyar elnökségi időszak ülésnaptára ide kattintva követhető.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online