Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Gödöllői kultúra: vitát generált a Hangjegy Színházzal kötendő megállapodás

2024-06-20 09:11:25

Háromoldalú keretmegállapodás jött létre a gödöllői önkormányzat, a Művészetek Háza Gödöllő NKft. (MUZA), valamint a dunakeszi székhelyű Hangjegy Színház NKft. között. A kontraktust június 20-án hagyták jóvá a várost irányító grémium tagjai.

Az idén január 1-jétől 2025. december 31-ig szóló, a felek közös akarata alapján meghosszabbítható szerződés értelmében a Hangjegy Színház – mint előadó-művészeti szervezet – gödöllői játszóhelyeken történő előadások lebonyolítását vállalja, évente legalább négyet.

Az együttműködés fontosabb részletei – a teljesség igénye nélkül – a következők:
• A MUZA nem biztosít támogatást a Hangjegy Színház működőképességének, valamint a szerződésbe foglalt szakmai feladatok fenntartására.
• A MUZA egy darab irodahelyiséget szívességi használat jogcímen biztosít a Hangjegy Színház számára munkavégzés céljából a Szabadság út 6. szám alatti épületben.
• A MUZA alapszolgáltatásokkal kiegészülő térítésmenetes teremhasználatot (kiemelten a színházterem) biztosít a Hangjegy Színháznak az általa megvalósítandó előadásokhoz. A felmerülő egyedi szolgáltatásokért a Hangjegy Színháznak fizetnie kell (például: 5% jegyértékesítési jutalék).
• A MUZA által vállalt jegyértékesítés, felmerülő költségekkel csökkentett nettó bevétele egyfajta vállalkozói díjként a Hangjegy Színházat illeti meg, mint átengedett jegybevétel.
• Az előadásokkal összefüggésben felmerülő költségeket (például: személy- és díszletszállítás, fellépő művészek díjazása) a Hangjegy Színház viseli.

A Művészetek Háza Gödöllő NKft. tevékenysége elvégzéséhez erre az évre bruttó 175 millió forintos önkormányzati támogatással számolhat. Ehhez hozzájön még az a 25 millió forintos pénzügyi keret, aminek jelentős részéhez az önkormányzat által kiemelt támogatási kategóriába sorolt művészeti csoportok (az általuk benyújtott éves terv, illetve a fellépésekhez kapcsolódó egyedi kérelmek alapján) térítésmentes szolgáltatásként juthatnak hozzá.

A napirend tárgyalása során némi nézetkülönbség alakult ki az előterjesztő és a több kérdést is felvető Szövetség Gödöllőért képviselői között. Kolozs Csaba – mások mellett – azt firtatta, hogy akár több gödöllői művészeti csoport is kaphatna hasonló lehetőséget. Ráadásul, nem színtársulatról van szó, hanem egy, az elmúlt évben csaknem 32 millió forintos nyereséget produkált projektcégről. Török Sándor az iránt érdeklődött, hogy miért kell kiszervezni ezt a tevékenységet, miért mond le a város a bevételről.
Válaszában Gémesi György elismerte, ő kezdeményezte ezt az együttműködést, mert a gazdasági társaság az elmúlt években Gödöllőn megvalósított magas színvonalú produkcióival értéket adott a gödöllői kultúrához.
Kovács Balázs, a MUZA Gödöllő NKft. ügyvezető igazgatója leszögezte, hogy nincs szó kiszervezésről, a kezdeményezés a kulturális intézmény befogadó színház funkciójához illeszkedik. A direktor hozzátette: az együttműködés kárt biztosan nem fog okozni, inkább pluszt jelent és mástól nem vesz el.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online