Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Nem könnyű átlátni a gödöllői művészeti csoportok támogatási keretének felosztását

2023-10-19 17:47:56

Miként a sporttámogatás esetében, úgy a kulturális és művészeti csoportok önkormányzati dotációja elosztásának rendszerében is történt változás az elmúlt években Gödöllőn. A települési költségvetésben egy, erre a célra szánt összeg jelenik meg, azzal a kitétellel, hogy ennek elosztása részben pályázati úton, részben pedig a Művészetek Háza Gödöllő NKft-nek nyújtott támogatáson keresztül jut el a célszervezeteknek.

Városunk idei, februárban elfogadott költségvetésében 25 millió forintos előirányzat szerepelt a kiemelt művészeti csoportok támogatása soron, amiből – a féléves beszámoló alapján – a 2023-as esztendő első félévében 9,2 millió forintot használtak fel (36,8%).

A tisztánlátás megkísérlése érdekében megpróbáltunk utánajárni, hogy melyik gödöllői művészeti egység milyen arányban részesül a 25 millió forintos keretösszegből. Kovács Balázstól, a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatójától egy telefonbeszélgetés folyamán megtudtuk, hogy az általa vezetett gazdasági társaság nem elkülönítve, hanem az önkormányzati működési támogatás részeként kapja a művészeti csoportokat megillető dotációt, ami a gyakorlatban elsősorban meghatározott időtartamú térítésmentes terem- és technika-használatbiztosítását jelent. Ebből következik, hogy tételes, művészeti csoportokra lebontott összegszerű nyilvántartás egyelőre nincs, de tervezik, hogy részletes, csoportonkénti bontású kimutatást készítenek az idei évben erre a célra fordított összegről.

A pályázati úton elnyerhető önkormányzati támogatás elosztásáról L. Péterfi Csaba kabinetfőnöknél érdeklődtünk, aki az alábbi választ adta:
- A 25 millió forintos keretből a művészeti csoportok a fellépések támogatására igényelhetnek forrást, amit írásban kell, hogy megtegyenek a Polgármesteri kabinet felé. Az igénylésben szerepelnie kell a támogatási összegnek, illetve annak, hogy pontosan mire kérik az összeget. Ez lehet fellépés, hangszerek vásárlása, vendégművész meghívása.
Ezen felül – az elmúlt évhez hasonlóan – szintén ebből a keretből kap a MUZA egy bizonyos összeget, ami a művészeti csoportok költségeit fedezi, például: a hang- és fénytechnika, stage menedzser, jegyárusítási költségek. Ez az összeg 18 millió forint, amit két részletben utalunk, ebből a MUZA egyelőre 10 millió forintot kapott meg.
Azt, hogy melyik művészeti csoport mennyit kapott jelenleg azért nem tudom megmondani, mert vannak kifizetések, amik csak ezután történnek majd, de már lekötésre kerültek, és ha az esemény nem valósul meg, akkor az összeg felszabadul.
Fontos megjegyezni, hogy valamennyi művészeti csoport, aki benyújtotta igényét, támogatásban részesült.

Kapcsolódó cikk:
Ez illeti meg a közpénzből kiemelten támogatott gödöllői művészeti csoportokat


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online