Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mikor és mit együnk reggelire?

2024-06-18 09:19:42

Mindenki hallotta már azt a mondást, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Nem véletlenül mondták ezt már régen is, hiszen bár manapság egyre elterjedtebb szokás, hogy nem eszünk semmit ébredés után, cseppet sem egészséges éhesen vagy egy kávéval útnak indulni.

A reggeli a mai napig az egyik legvitatottabb téma a fitness világában, ugyanis üres hassal nem lehet edzeni, sokan pedig ilyenkor tudják csak beiktatni a súlyemelést, a futást, a sétát, a tornát. Ahhoz azonban, hogy beinduljon az emésztés, enni kell. Az alábbiakban arról írunk részletesebben, hogy mikor és mit kell enni reggelire.

Tényleg ennyire fontos, hogy reggelizzünk?
A Szederka Gasztroshop reggeli müzlijei remek lehetőséget adnak arra, hogy még azoknál se maradjon el a nap első étkezése, akinek semmi ideje szendvicset vagy rántottát készíteni. Más kérdés, hogy vajon tényleg ennyire fontos-e ezzel foglalkozni? A válasz, hogy igen is, meg nem is. A legjobb, ha a szervezetünkre hallgatunk, ő tudni fogja, hogy vajon van-e szükségünk most egy hatalmas és kiadós reggelire vagy sem.

Aki korábban csak kényszerítette magát arra, hogy reggelizzen, nehogy pár plusz kilóval gyarapodjon, az most megnyugodhat. Egyetlen kutatás sem bizonyítja, hogy a reggeli kihagyása bármilyen problémát okozhatna. Sokan időszakos böjtölnek, ami miatt csak ebédkor étkeznek először, így a reggeli teljesen kimarad. Hozzá kell tenni, hogy egy müzli vagy egy magkrém mindig jó, ha van otthon, ha mégis éhesek lennénk reggel, tízórai tájban, esetleg uzsonnakor.

Mi számít?
A napi bevitel és a napi energiafelhasználás. Ha, például, valaki rendszeresen mozog, sokat sportol, akkor az még egy kiadós reggeli mellett sem fog elhízni. Aki viszont nem eszik reggelire, cserébe viszont vacsorára gyorsétteremből rendel, az biztosan számíthat az úszógumik megjelenésére.

Aki követi a teste jelzéseit, az már tudja, hogy mikor éhezik meg először felkelés után. Van, aki csak 1-2 órával később, 9-10 óra tájban eszi meg a szendvicsét, müzlijét, más viszont már reggel 6-kor képes bevágni egy három tojásból álló rántottát. Akkor együnk, ha éhesek vagyunk, és annyit, amennyit kívánunk. Aki nem tudja elképzelni a reggelt étkezés nélkül, az tartson ki mellette nyugodtan.

Aki aktívan kezdi a reggelt, délelőtt mozog, annak érdemes reggeli után egy órát várni, mielőtt útnak indul. Ha viszont már azonnal felkelés után futni megy valaki, akkor elég lehet egy banán vagy egy müzliszelet, majd később jöhet az energiadúsabb étkezés.

Mit együnk?
A reggeli esetében fontos, hogy minden tápanyagot tartalmazzon, tehát fehérjében, egészséges zsírokban és rostokban gazdagnak kell lennie. Lehet ez tojás, sonka, görög joghurt, babkrém, bármi, ami feltölti a raktárakat. Érdemes ezeket magas minőségű szénhidrátokkal kiegészíteni, mint zabkása, rozskenyér vagy éppen a granola. Egészséges zsír lehet magkrém, avokádó, esetleg tojás. A lényeg, hogy ne egy kiadós zabkásával indítsuk a napot, amihez semmilyen fehérjét nem teszünk, mert úgy biztosan hamar újra megéhezünk. Kép forrása: szederka.hu (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online