Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A nyár slágere!

2024-05-28 14:06:55

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. Bizony, jólt tippeltél, ez nem lehet más, csakis a lángos. Nézzük meg, hogy mit érdemes tudni róla.

Hogy készítették a lángost nagyanyáink?
Nem véletlen, hogy a lángos régen, a nagyszüleink korában is népszerű volt. Hiszen nem kell sok hozzávaló, mégis egy laktató étel a végeredmény.

Viszont hiába kell kevés hozzávaló a lángoshoz, nem mindenkinek sikerül igazán jól elkészíteni. Az olyan az élesztős tésztákat, amik olajban sülnek, nagyon sok ponton el lehet rontani. És, hogy egy régi klasszikust idézzek: ami elromolhat, az rendszerint el is romlik. Persze, csak viccelünk, de nézzük csak, hogyan lehet elrontani a lángos tésztáját.

Hasznos tanácsok lángos készítéskor
A Retro Lángos Budapest megosztja a legjobb tippeket. Hiszen ők aztán kitanulták minden csínját-bínját ennek a hungarikumnak.

Haladjunk tehát a készítéskor a következő ajánlás alapján:
1. Tartsd be a megfelelő kelesztési időt!
2. Jó minőségű lisztet használj!
3. Ne süsd túl alacsony hőfokon, mert magába szívja az olajat.
4. Ne süsd túl magas hőfokon, különben könnyen megég, a közepe pedig nyers marad!
5. Annyi olajat tegyél a sütőedénybe, hogy ne érjen le az aljára a tészta.

Ha pedig minden próbálkozás ellenére ezek a tippek sem váltak be, akkor lehet az a legjobb választás, ha a profikra bízod a készítést. Így nem kell lemondani az igazi, retró ízélményről.

Mi legyen a lángoson?
Vannak persze, akiknek sikerült megugrani a feladatot és elkészült a csodás, finom lángos, így gondolkodhatunk azon, hogy mi legyen ebben az esetben a feltét. Nagyanyáink persze a klasszikusra esküsznek, és jöhet a csípős fokhagyma, a savanykás tejföl, a tetejére pedig a nagy adag reszelt sajt.

Érdemes a végső döntés előtt végiglapozni a retró lángos kínálatát, mert a hatalmas választékból lehet, hogy új ihletet kapunk. Így könnyen új szerelem kerülhet a tányérra.
Tehetünk – például – a lángosunkra egy finom bolognai szószt, tépett malachúst, zöldségkeveréket vagy érdekesebb sajtokat. A lehetőségek tárháza végtelen. Sőt, most már lehet kapni édes változatokat, így ha édesre vágyunk, kipróbálhatjuk a nutellás lángost is.

Aki szereti a különleges párosításokat, az ennél is tovább mehet, számukra jó választás a kecskesajtos, a kapros-juhtúrós, esetleg a sonkás-rukkolás változat.


Mit szólnának ehhez nagyanyáink?
Ezek valóban nem szokásos ízek, és az is lehet, hogy sokan maradnak a hagyományos, retró változatnál, mely nem véletlenül népszerű és bizony nemcsak a magyarok, hanem az ide érkező turisták nagy kedvence is. Ez egy olyan hungarikum, ami messze földön híres, és aki ellátogat kis hazánkba, az nagy eséllyel kipróbálja.

Viszont a lángos nem állt meg ott, ahol nagyanyáink hagyták. A modern világ megtöltötte új ízekkel, élményekkel és új szemlélettel. Így a retró lángostészta egy igazi kultúrákat összekötő étel, amiben a nosztalgia találkozik az újszerű gondolatokkal. (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online