A nyár slágere!
Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. Bizony, jólt tippeltél, ez nem lehet más, csakis a lángos. Nézzük meg, hogy mit érdemes tudni róla.
Hogy készítették a lángost nagyanyáink? Nem véletlen, hogy a lángos régen, a nagyszüleink korában is népszerű volt. Hiszen nem kell sok hozzávaló, mégis egy laktató étel a végeredmény.
Viszont hiába kell kevés hozzávaló a lángoshoz, nem mindenkinek sikerül igazán jól elkészíteni. Az olyan az élesztős tésztákat, amik olajban sülnek, nagyon sok ponton el lehet rontani. És, hogy egy régi klasszikust idézzek: ami elromolhat, az rendszerint el is romlik. Persze, csak viccelünk, de nézzük csak, hogyan lehet elrontani a lángos tésztáját.
Hasznos tanácsok lángos készítéskor A Retro Lángos Budapest megosztja a legjobb tippeket. Hiszen ők aztán kitanulták minden csínját-bínját ennek a hungarikumnak.
Haladjunk tehát a készítéskor a következő ajánlás alapján: 1. Tartsd be a megfelelő kelesztési időt! 2. Jó minőségű lisztet használj! 3. Ne süsd túl alacsony hőfokon, mert magába szívja az olajat. 4. Ne süsd túl magas hőfokon, különben könnyen megég, a közepe pedig nyers marad! 5. Annyi olajat tegyél a sütőedénybe, hogy ne érjen le az aljára a tészta.
Ha pedig minden próbálkozás ellenére ezek a tippek sem váltak be, akkor lehet az a legjobb választás, ha a profikra bízod a készítést. Így nem kell lemondani az igazi, retró ízélményről.
Mi legyen a lángoson? Vannak persze, akiknek sikerült megugrani a feladatot és elkészült a csodás, finom lángos, így gondolkodhatunk azon, hogy mi legyen ebben az esetben a feltét. Nagyanyáink persze a klasszikusra esküsznek, és jöhet a csípős fokhagyma, a savanykás tejföl, a tetejére pedig a nagy adag reszelt sajt.
Érdemes a végső döntés előtt végiglapozni a retró lángos kínálatát, mert a hatalmas választékból lehet, hogy új ihletet kapunk. Így könnyen új szerelem kerülhet a tányérra. Tehetünk – például – a lángosunkra egy finom bolognai szószt, tépett malachúst, zöldségkeveréket vagy érdekesebb sajtokat. A lehetőségek tárháza végtelen. Sőt, most már lehet kapni édes változatokat, így ha édesre vágyunk, kipróbálhatjuk a nutellás lángost is.
Aki szereti a különleges párosításokat, az ennél is tovább mehet, számukra jó választás a kecskesajtos, a kapros-juhtúrós, esetleg a sonkás-rukkolás változat.
Mit szólnának ehhez nagyanyáink? Ezek valóban nem szokásos ízek, és az is lehet, hogy sokan maradnak a hagyományos, retró változatnál, mely nem véletlenül népszerű és bizony nemcsak a magyarok, hanem az ide érkező turisták nagy kedvence is. Ez egy olyan hungarikum, ami messze földön híres, és aki ellátogat kis hazánkba, az nagy eséllyel kipróbálja.
Viszont a lángos nem állt meg ott, ahol nagyanyáink hagyták. A modern világ megtöltötte új ízekkel, élményekkel és új szemlélettel. Így a retró lángostészta egy igazi kultúrákat összekötő étel, amiben a nosztalgia találkozik az újszerű gondolatokkal. (x)
|
Online kaszinók
Magyarország
Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói
|