Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Megugrott a műszaki mentések száma a gödöllői parancsnokság illetékességi területén

2024-05-21 18:02:13

Ebben az esztendőben májusban érkezett el az a pillanat, amikor a várost irányító grémium tagjai megismerhették a Gödöllő Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egy évvel korábban végzett tűzvédelmi tevékenységéről szóló beszámolót, amit május 15-én Szigeti Róbert tűzoltó őrnagy, gödöllői tűzoltóparancsnok és Ürmösi Károly tűzoltó alezredes, a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője terjesztett a városatyák elé.

A Szabadság út 28. szám alatti épületben működő gödöllői tűzoltó-parancsnokság 26 településre (mintegy 185 ezer lakos) kiterjedő működési területén – 1.223 riasztásból – összesen 842 (2022-ben 880) beavatkozást igénylő esemény történt tavaly. A beavatkozással járó műszaki mentések száma 599 (2022-ben 464) esetre rúgott, míg tűz miatt 243 esetben (2022-ben 416) volt szükség beavatkozásra. A regisztrált szabadtéri tűzesetek száma 97 volt (2022-ben 252).
A műszaki mentések sorában a 2022-es 129 esetszámhoz képest tavaly 290 esetre nőtt a viharkárok, fakidőlés miatt szükséges helyszíni intézkedés. Közúti balesetnél 185 alkalommal kellett intézkedni, szándékosan megtévesztő jelzés pedig 5 ízben történt. A téves jelzések szám 281 esetre rúgott 2023-ban, amihez jelentősen hozzájárult a munkahelyeken munkavégzés közben „éles” üzemmódba kapcsoló tűzjelzők riasztása is.

Gödöllő területén 221 műszaki mentésnél (2022-ben 168) és 118 tűzesetnél (2022-ben 124) akadt dolguk a helyi lánglovagoknak, akik hat, többségében korszerű szerből álló gépjármű-állományra támaszkodhatnak munkájuk során. Ezen felül a Szabadság út 28. szám alatt található tűzoltólaktanya épülete elavult állapotának felszámolására, a létesítmény energiahatékonysági korszerűsítésére (nyílászáró-cserék, homlokzati hőszigetelés) – a lehetőségekhez mérten – folyamatosan történnek intézkedések, és lezajlott a szertár padozatának műgyantával való burkolása, ami hozzájárul a munka- és feladatellátási körülmények javításához.

Összegzésképpen elmondható, hogy – köszönhetően a lakosságtájékoztató és a minőségében, valamint mennyiségében egyaránt növekvő megelőző tevékenységnek is – a gödöllői parancsnokság tűzoltási és műszaki mentési beavatkozásainak számában kirívóan romló tendencia nem figyelhető meg. Az elmúlt évben nem volt olyan tűz- vagy katasztrófavédelmi esemény a gödöllői parancsnokság illetékességi területén, ami lakosságvédelmi intézkedést igényelt volna.

Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a kockázatokkal a jövőben is számolni kell. Ezek főként a mezőgazdasági területen, az otthoni környezetben, a közlekedésben, a folyamatosan bővülő ipari tevékenységben, valamint az egyre markánsabb időjárási jelenségekben testesülnek meg.

Örömtelinek tekinthető, hogy a gödöllői parancsnokság illetékességi területén 2023-ban négy esetben regisztráltak szén-monoxiddal kapcsolatos eseményt, ugyanakkor figyelemre méltó, hogy az otthon jellegű tűzesetek arányszáma (28%) szembetűnően emelkedett a korábbi esztendőhöz képest (16,8%).

A helyi parancsnokság személyi állományának készenléti létszáma az idei évben elérheti a teljes feltöltöttséget.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online