Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mi az az SPF rekord és mire jó?

2024-05-14 15:03:01

Az SPF egy angol betűszó, amely a Sender Policy Framework szavakat takarja. Az SPF rekord egy DNS bejegyzés, ami a biztonságos elektronikus levelek küldése során rendelkezik kulcsfontosságú szereppel.

SPF rekordokkal gátat lehet szabni a spam-jellegű, valamint a kártékony e-mailek terjedésének. Ez annak köszönhetően történhet, hogy megadnak egy mechanizmust arra, hogy hitelesítve legyenek az e-mail-küldők. Ennek hála az egyes e-mail-szolgáltatóknak lehetősége nyílik arra, hogy megvizsgálják, egy megadott domainről érkező üzenetek vajon tényleg úgy lettek-e elküldve, hogy azt a domain engedélyezte, írja honlapján az IT biztonságban jártas Sybell.

Miért olyan fontosak az SPF rekordok?
Mind a mai napig e-mailben zajlik a kommunikáció az üzleti életben. Sajnos az utóbbi időben elég gyakorivá váltak az adathalász kísérletek. Az SPF rekordok alapvető fontosságúak a személyazonosság-lopás elleni ádáz küzdelemben: segítségükkel akár a magánszemélyek, akár a cégek nagyobb biztonságban tudhatják az elektronikus levelezésüket.

Fontos információk az SPF rekordok működéséről
Az SPF rekordok TXT rekord formájában kerülnek eltárolásra, és a DNS rendszer részét képezik. Meghatározzák, hogy mely IP-címek küldhetnek e-mailt egy konkrét domain nevében. Ha egy e-mail szerver kap egy üzenetet, akkor először lekérdezi a küldő domain SPF rekordját. Így ellenőrzi, hogy az üzenet feladójának az IP-címe rajta van-e a szóban forgó listán.

Dióhéjban az SPF rekord előnyeiről és működéséről
A csalók mostanság igen gyakran indítanak spoofing-támadásokat, azaz hamis színben tüntetik fel magukat. Az SPF rekordokkal az ilyen, valamint a klasszikus phishing, azaz: adathalász-típusú támadásokat lehet csökkenteni.

Az SPF rekordok ugyanis tartalmazzák azon IP-címeket, amelyek hivatalosan képviselhetnek egy domaint. Ha, tehát, olyan címről érkezik üzenet egy domain nevében, amelyiknek nincs meg a jogosultsága, akkor a beérkező levelek szerverei ezeket kiszűrhetik.

Ha jól van konfigurálva egy SPF rekord, az további előnyökkel is jár. Így ugyanis az elektronikus levelek kézbesítési aránya is növelhető, hiszen leredukálható azon esetek száma, amikor egy fontos üzenet technikai okokból a kéretlen üzenetek között landol. Ily módon egy adott vállalat kommunikációja hatékonyabbá tehető, hiszen elkerülhető az, hogy a céges partnerek vagy az ügyfelek ne kapjanak meg bizonyos üzeneteket.


Az SPF rekordok beállítása
Az SPF rekordok beállítására a cPanel felületén van lehetőség. Itt az e-mail szekción belül az „Email Deliverability” opciót kell választani. Ezt követően egy oldalon listázva láthatóvá válnak a rendszerben nyilvántartott domainnevek, és ekkor ellenőrzésre kerül, hogy az SPF és DKIM rekord jól van-e beállítva. Ebben az esetben a „Valid” szó látható, ha viszont nem ez van egy adott sorban, ott további teendő vár ránk.

A „Kezelés” gombra klikkelve új oldal jelenik meg, ahol az SPF részhez kell görgetni. Itt az „Install the suggested record” gombra kattintva a cPanel be tudja állítani az SPF rekordot a domainnévhez. Kép forrása: sybell.hu (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online